Хърватия ще назначава държавните служители с алгоритъм

Подборът ще се извършва централизирано, чрез онлайн тестване

Балкани
11:16 - 15 Юни 2022
1698
Хърватия ще назначава държавните служители с алгоритъм

Министърът на правосъдието на Хърватия Иван Маленица е решил окончателно да прекрати наемането на работа "чрез връзки" в държавната администрация, поради което беше обявен търг за пълна дигитализация на процеса на прием.

Поръчката е обявена за т. нар. "Централизирана система за подбор и нормативна рамка" за приемане в държавната администрация, съобщава N1.

С цел определени хора повече да не се назначават „чрез връзки“, хърватското правителство възнамерява да закупи програма, която, просто казано, ще задава на случаен принцип въпроси и ще избира най-добрите кандидати според предварително определени критерии.

„Целта на проекта е по-обективна и прозрачна заетост, базирана на реални нужди и осигурени финансови ресурси, която да осигури работа на най-добрите и компетентни кандидати и по този начин да допринесе за подобряване на ефективността на публичната администрация и повишаване на фокуса на нуждите на потребителите“, се посочва в тръжната документация.

Посочено е, че подборът ще се извършва централизирано, чрез онлайн тестване, което ще гарантира обективност и прозрачност на процедурата за подбор на кандидати, съобщи „Ютарни лист“.