Хърватия затвори въздушното си пространство за Русия

Изключение се прави за хуманитарни полети за спасителни операции със специални разрешителни

Новини
20:53 - 28 Февруари 2022
1867
Хърватия затвори въздушното си пространство за Русия

Хърватското правителство реши да забрани полети във въздушното си пространство на руски самолети. Министърът на транспорта Олег Буткович каза, че забраната се отнася до пристигащи, отлитащи или прелитащи самолети на руски самолетни компании и самолети, които са собственост или са наети от руски граждани.

Изключение се прави за хуманитарни полети за спасителни операции със специални разрешителни, както и полети за извънредни ситуации като репатриране.

Правителството е сформирало екип за управление на кризата, който да отговаря за сигурността на газовите доставки, както и работна група, която да следи за сигурността на доставките на петрол и петролни продукти на хърватския пазар.

Министърът на вътрешните работи на Хърватия Давор Божинович каза, че от началото на руската инвазия в Украйна 190 бежанци са пристигнали в Хърватия, като 11 са настанени в хотел, а останалите са при близки и приятели, съобщи Хина.

Хърватия се подготвя да приеме голям брой бежанци, като хотел в Загреб и в спортната зала в Осиек са превърнати в приемни центрове.

Правителството е създало и работна група за приемане и настаняване на украински бежанци.

Според Върховен комисариат на ООН за бежанците се очакват между три и пет милиона бежанци да пристигнат в Европа, каза Божинович на пресконференция.

На правителственото заседание днес Божинович съобщил, че досега 18 страни членки на ЕС, включително Хърватия, са осигурили хуманитарна и техническа помощ за Украйна.

Те обмислят и помощ за Молдова, която досега е посрещнала 50 000 украинци, бягащи от инвазията на Русия.