Хърватският президент: Израел изгуби съчувствието ми

Зоран Миланович определи като идиотски ход издигането на израелското знаме в Загреб

Новини
16:42 - 13 Октомври 2023
4571
Хърватският президент: Израел изгуби съчувствието ми

Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви пред журналисти, че Израел е изгубил съчувствието му и той е против прожектирането или издигането на израелското знаме в Хърватия, съобщи хърватският сайт „Индекс“.

„Мисля, че (издигането на израелското знаме на хърватското министерство на външните работи) е идиотски ход, въпреки моето съчувствие към Израел, което те за съжаление изгубиха за 15 минути. Никой, нито едно правителство в Близкия изток не обича представителите на Хамас, които извършиха тези масови убийства, но за съжаление ги обича народът или част от народа“, каза Миланович вчера след участие в заседание на общинския съвет в Плашки по повод Деня на общината.

„Аз осъдих убийствата, изразих дори погнуса и отвращение, но правото на отбрана не включва правото на отмъщение и убийството на цивилни“,

допълни той.

Израелските удари по Газа бяха нанесени в отговор на вълна от нападения на бойци на Хамас, които пробиха границата на страната, убиха повече от 1200 души и отведоха около 150 заложници в Газа, отбелязва "Политико". До този момент в нападенията на Израел над Газа са загинали повече от 1500 души, според информация на министерството на здравеопазването на Газа.

Миланович каза, че е против издигането на знамето на Израел на сградата на хърватското министерство на отбраната. Той заяви, че ще спусне знамената на ЕС и НАТО в президентския си кабинет под хърватското, защото те "не са равностойни и не трябва да бъдат окачвани на едно и също ниво".