Хашим Тачи се изправя пред съда в Хага

ЕС
17:47 - 31 Март 2023
2083
Хашим Тачи се изправя пред съда в Хага

Бившият президент на Косово Хашим Тачи, смятан за герой от сънародниците си заради това, че ръководи бунта през 1998-99 г. срещу сръбското управление, което доведе до независимост, се изправя пред съда за предполагаеми военни престъпления по време на конфликта, информира Ройтерс.

Специален косовски съд, създаден в Хага, обвини Тачи през ноември 2020 г. по 10 точки за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително преследване, убийства, изтезания и насилствено изчезване на хора, наред с други неща по време на бунта.

54-годишният Тачи подаде оставка като президент малко след това и беше прехвърлен в ареста в Хага. Трима от най-близките му сътрудници, включително двама бивши председатели на парламента, са изправени пред същите обвинения като бившите партизани от Армията за освобождение на Косово (АОК).

Четиримата са обвинени в участие в систематични атаки срещу малцинствени сръбски цивилни в Косово, както и срещу косовски албанци, противници на АОК. Всичките отхвърлят обвиненията.

Когато боевете стихнаха и сръбските сили се изтеглиха под бомбардировките на НАТО от Косово, Тачи размени зелената си униформа със син костюм и вратовръзка. Когато Косово обяви независимост през 2008 г., той беше министър-председател, а през 2016 г. стана президент.