Хавиер Милей: Спорът за Фолклендите може да продължи десетилетия

Президентът на Аржентина обеща да си върне островите по дипломатически канали, Лондон го попари - не подлежи на обсъждане

Новини
15:22 - 06 Май 2024
2068
Хавиер Милей: Спорът за Фолклендите може да продължи десетилетия

Президентът на Аржентина Хавиер Милей заяви в интервю за Би Би Си, че приема, че Фолклендските острови в момента са "в ръцете на Обединеното кралство".

В интервюто Милей обеща да си върне островите по дипломатически канали, но отбеляза, че "няма решение за момента".

Позицията на Милей за статута на Фолкландските острови е различна от тази на предишните лидери, които винаги са твърдели, че исторически островите са аржентински.

Президентът Милей призна, че може да отнеме десетилетия за спечелване на суверенитета на островите от Обединеното кралство и допълни, че Аржентина "не търси конфликт". По-рано той обеща "пътна карта" за островите да станат аржентински на 42-годишнината от война с Великобритания - в началото на април.

Обединеното кралство и Аржентина влязоха във война за британската отвъдморска територия, известна още като Малвинските острови в Аржентина, през 1982 година. Конфликтът отне живота на 255 британски военнослужещи, трима жители на островите и 649 аржентински войници.

Между другото Хавиер Милей заяви, че се възхищава на Маргарет Тачър, която беше британски премиер по време на войната. Външният министър Дейвид Камерън, който посети Фолклендските острови през февруари, заяви тогава, че суверенитетът на територията не подлежи на обсъждане.