Херо Мустафа: Готови сме да строим 7-и блок на "Козлодуй" с руско оборудване

Чака се оценка за новата площадка на АЕЦ-а до края на януари

Икономика
16:55 - 04 Декември 2020
1604
Херо Мустафа: Готови сме да строим 7-и блок на "Козлодуй" с руско оборудване

САЩ предлагат на България хибридно решение за нов - седми блок в АЕЦ "Козлодуй", което включва оборудването, купено от Русия и на този етап предназначено за евентуалната бъдеща ядрена централа в Белене. Това се разбира от съобщение на посолството на САЩ, след като вчера посланикът Херо Мустафа е посетила централата.

Посочва се, че при това хибридно решение ще се използва "максимално" оборудването, което България е купила преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици.

Посолството посочва, че такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия.

"Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България", посочва посолството.

Представител на правителството не е присъствал по време на посещението.

В края на октомври между САЩ и България бе подписан меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели. Преди това в средата на октомври правителството даде мандат на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) да започне проучване на възможностите за изграждане на нова мощност на АЕЦ "Козлодуй" с американско оборудване. Бе обявено, че холдингът ще преговаря с компании от САЩ, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително малки модулни реактори.

Идеята е новата мощност да се изгради на одобрената площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй", чиято оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) влезе в сила след повече от четири години обжалване в съда. На министъра на енергетиката е даден срок до 31 януари 2021 г. да информира Министерския съвет за предприетите действия и за резултатите от преговорите.

Проектът срещна критики от експерти, които смятат, че проектът не може да е финансово изгоден. Не липсват и мнения, че това е просто жест към САЩ, който да покаже, че България не гледа само в посока Русия, когато става дума за енергийни проекти.