Херо Мустафа нахлузи пилотска каска и се втурна в кабината на F-16

Американският посланик и президентът Румен Радев проследиха летателната тренировка на МиГ-29 и F-16

16:45 - 24 Септември 2020
1955
Херо Мустафа нахлузи пилотска каска и се втурна в кабината на F-16

Американският посланик Херо Мустафа едва изчака края на съвместния брифинг с президента Румен Радев и се втурна в кабината на F-16. Пилотите, подредени около паркирания на пистата в Граф Игнатиево американски изтребител, реагираха светкавично и й подадоха пилотска каска. Нейно превъзходителство елегантно пое каската и позира с усминвка и вдигнат палец за снимки, след което слезе обратно.

За разлика от нея – държавният глава, който е военен пилот от кариерата и бивш командир на Военно-въздушните сили (ВВС), устоя на изкушението да яхне някое от летящите чудовища на пистата.

Той с интерес изгледа летателната тренировка и маневрите на МиГ-29 и F-16.

С пилотирането си обаче Радев е оставил незабравими спомени у американските военни. „Един мой приятел е седял на задната седалка на F-16, когато президентът на България е карал изтребителя. Това е било невероятно преживяване за него и той често го разказва“, обяви американски пилот от 555-та ескадрила, която е позиционирана в авиобазата в Авиано, Италия.

В международното учение „Тракийска пепелянка 2020“ участват 11 типа летателни платформи от ВВС на пет страни – България, САЩ, Гърция, Румъния и Канада. Те излитаха и кацаха от 7 летища в три държави. Въздушните боеве обаче се водеха изцяло в родното небе. Координацията на полетите се извършваше от София, а организацията – от командването в Граф Игнатиево.

“Пилотите тренираха тактическо прихващане, маневри на въздушен бой, обезвреждане на вражеската противовъздушна отбрана и операции по търсене и спасяване”, каза кап. Йордан Тонев от авиобазата в Граф Игнатиево.

Основната цел на учението бе подобряването на оперативната съвместимост между натовските ВВС. Българските военни пилоти пък се запознаха с възможностите на F-16, който определиха като „бъдещето на родната изтребителна авиация“.

Тонев припомни, че съвместните учения датират от 2001 г., когато се провеждаше програмата „Партньорство за мир“, а страната ни още не беше член на Североатлантическия алианс.

Досега само на Граф Игнатиево са проведе над 30 съвместни тренировки с бойни самолети от съюзнически армии.

„Тракийска пепелянка“ е любимото ни учение. Оправда и най-високите ни очаквания. Тук имаме възможност да изпълняваме маневри, каквито в Авиано не можем“, заяви американският пилот.

Той допълни, че в авиозабазата край Пловдив за кратко време са били настанени и приведени в бойна готовност 150 души оперативен състав. „Цялата ни ескадрила работи усилено да изградим партньорство с българските ВВС и да влезем заедно в битка, ако се наложи“, допълни летецът от 555-та ескадрила.

За младите рейнджъри е било особено вълнуващо да влязат в тренировъчен въздушен бой с МиГ-29. „Предизвикателство е да излезеш срещу боен самолет от времето на СССР“, подчерта той.

Ескадрилата от Авиано тренира у нас и изпълнението на основната си задача – потискане на противовъздушната отбрана на противника в силно охранявани зони. Те са изпробвали силите си срещу зенитно-ракетните комплекси „Оса“ и „Куб“.

„При тези учения най-важното е, че можем да се възползваме от уникалния военен опит на всяка страна“, заключи американският пилот.