Херо: Оръжие за Украйна! Те бранят Европа и демокрацията!

Помагам на две украински семейства, призна бившият селекционер на националния отбор

Свят
17:05 - 08 Април 2022
3275
Херо: Оръжие за Украйна! Те бранят Европа и демокрацията!

"Учудвам се, че има политически партии в България, които не подкрепят даването на оръжие за Украйна, защото хората там се борят за свободата си", каза бившият треньор на Нефтохимик и на националния отбор на България Димитър Димитров – Херо.

Ние не въоръжаваме украинците, за да нападат чужди територии, а да защитават себе си, Европа и демокрацията, подчерта той.

Вчера той се включи в мирния протест в Бургас в подкрепа на Украйна. Пред паметника „Альоша" в центъра на морския град бяха разпръснати разкъсани и окървавени цветя като символ на жертвите от град Буча.

„Исках да изразя своята гражданска позиция в отношението си към украинския народ. Това е най-малкото, което мога да направя. Тези хора се борят за своята територия, за децата си, за своите внуци, дъщери, родители и ние сме длъжни да ги подкрепим в този тежък момент”, каза Херо пред Нова телевизия.

„Изненада ме това, че бяха малко българите, дошли да подкрепят Украйна. Очаквах да има много повече хора. Не мога да дам обяснение за себе си защо в такъв труден момент не заставаме зад тези хора“, добави той.

„Борейки се за себе си и за своята територия, те воюват и за Европа, за демокрацията. Ние трябва да определим какво искаме, защото това, което става там, може да ни се случи и на нас“, коментира известният треньор.

Учуден съм защо българският народ се снижава, а не излиза с ясна позиция, добави той.

„Не съм тук, за да правя пиар акция. Има много други хора, които помагат на бежанци. Аз го правя с цялата си душа и сърце, защото съчувствам изключително много на тези хора и ще помагам доколкото имам възможности, но с какво не искам да коментирам ”, заяви Димитър Димитров.

Той все пак сподели, че помага на две украински семейства от Запорожие. Случайно се запознал с тях.