Хиляди бразилци на протест срещу президента Болсонаро

Болсонаро многократно се е опитвал да дискредитира бразилската система за гласуване

Свят
12:42 - 12 Август 2022
1364
Хиляди бразилци на протест срещу президента Болсонаро

Хиляди бразилци излязоха по улиците на фона на опасенията, че президентът Жаир Болсонаро ще се опита да остане на власт, дори ако загуби изборите през октомври, инфорира БиБиСи.

Протестиращи маршируваха в няколко града в защита на демокрацията поради опасения, че крайнодесният лидер няма да зачете резултата от вота.

Болсонаро многократно се е опитвал да дискредитира бразилската система за гласуване. Той твърди, че машините за гласуване позволяват измама, поради липсата на хартиена следа.

Преди година Болсонаро се опита да промени системата, за да въведе печатни бюлетини, но предложението беше отхвърлено в Конгреса.

Критиците на президента изразиха опасения, че той се готви да последва примера на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и да обяви широко разпространени измами, ако загуби изборите.

Демонстрациите се проведоха в същия ден, когато граждански манифест беше прочетен и подписан от милион бразилци. Манифестът, вдъхновен от декларация от 1977 г., заклеймяваща диктатурата на Бразилия по това време, предупреждава, че демокрацията в страната е изправена пред голяма опасност.

Тълпи протестираха в Рио де Жанейро, Бразилия и Ресифе. Хиляди се събраха пред университета в Сао Пауло, където беше прочетена петиция "в защита на демократичната правова държава".

Хората издигнаха банери, заклеймяващи Болсонаро и провъзгласяващи "уважавайте вота, уважавайте хората". Някои бяха облечени като машини за електронно гласуване, в препратка към твърденията на президента за измама.