Хиляди руснаци почетоха паметта на Борис Немцов

Общество
20:22 - 27 Февруари 2021
1821
Хиляди руснаци почетоха паметта на Борис Немцов

Хиляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в центъра на Москва да почетат паметта на опозиционера Борис Немцов, един от главните критици на президента Владимир Путин, който беше убит точно преди шест години, предаде Франс прес.

По повод днешната годишнина от смъртта на Немцов САЩ заявиха, че са дълбоко обезпокоени от "растящата нетърпимост" на Русия към свободата на словото.

Борис Немцов е бил вицепремиер при управлението на президента Борис Елцин. Той беше застрелян от упор с четири куршума на мост на две крачки от Кремъл на 27 февруари 2015 г.

Още от сутринта руски граждани и западни дипломати положиха цветя на самоделния мемориал на Немцов на мястото на смъртта му, който редовно е демонтиран от властите.

"Сигурен съм, че това, за което се бореше Борис, свободата на руснаците, благоденствието им и достойният им живот, скоро ще стане действителност", добави той и приветства приноса на Немцов "в освобождаването на руснаците от това потисничество и този тоталитаризъм, които ни следват от съветско време".

Годишнината от смъртта на Немцов обикновено се отбелязва с шествие на опозицията в центъра на Москва, но тази година беше решено само да се посети мемориала заради наложените от пандемията от новия коронавирус санитарни ограничения.

Според НПО "Бял брояч", която е специализирана в отразяване на демонстрации, към 17.30 ч. местно време в събирането са взели участие около 7800 души.

Сред присъстващите беше и съпругата на Алексей Навални Юлия с букет червени карамфили. Цветя положиха и посланиците на ЕС, САЩ и Великобритания, както и други западни представители.

"Немцов все още е пример за хората, които не са безразлични към свободата, човешките права и демокрацията", написа в Туитър представителството на ЕС в Русия.

"Той остава вдъхновение за много от тези, които се стремят към справедливост, прозрачност, свобода", туитна говорителката на посолството на САЩ в Москва Ребека Роуз.

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън почете паметта на Немцов, който по думите му "посвети живота си на изграждането на една свободна и демократична Русия".

"Тези, които защитават своите свободи и демокрацията в Русия продължават да са мишена на атаки и убийства. Оставаме дълбоко обезпокоени от растящата нетърпимост на руското правителство към всяка форма на независимо изразяване на мнение", заяви Блинкън.