Хиляди се прощават със Стефан Данаилов (СНИМКИ) (Обновена)

Топ
11:05 - 02 Декември 2019 (обновена)
13033
Хиляди се прощават със Стефан Данаилов (СНИМКИ) (Обновена)

Днес е ден на смирение и памет. Днес се сбогуваме с легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов. Това написаха тази сутрин от Народния театър "Иван Вазов", където в 11 започна поклонението пред кинолегендата. Актьорът почина на 27 ноември след тежко боледуване.

Площадът пред театъра, в който десетилетия игра Ламбо, се изпълни с хора много преди официално обявения час за траурната церемония. Дълга опашка от желаещи да се простят с легендата се изви пред Народния още в 10 часа.

Мастера бе положен в затворен ковчег от махагон. Тленните му останки са поставени във фоайето на първи балкон. Негови ученици от различни поколения застанаха като почетен караул до ковчега.

Съболезнования приемат синът му Владимир, който се върна от САЩ, доведеният син на актьора Росен Цанков заедно със своите деца, както и племенницата на Данаилов - Росица Обрешкова заедно с дъщеря си. 

Много венци и цветя бяха наредени по коридорите на Народния театър. Приятели и почитатели на Ламбо от цяла България дойдоха в ранни зори да поднесат цветя за последно сбогом.

Венци има от премиера Бойко Борисов, столичиня кмет Йорданка Фандъкова, която лично дойде да поднесе съболезнования, от лидера на ПЕС Сергей Станишев, от всички столични и извънстолични театри, от Красимир Каракачанов, Български олимпийски комитет, БНБ, Министерство на икономиката, ПГ ГЕРБ, "Розаимпекс", ПП Воля, Народното събрание, Комисия по култура и медии,  Министерство на културата, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Съюза на тракийските дружества в България и много други.

Сред първите, които дойдоха да се простят с Данаилов беше лидерът на БСП Корнелия Нинова и бившият президент Георги Първанов, които влязоха без да чакат на опашка.

Актьори, режисьори, творци, общественици, политици от различни цветове се наредиха на опашката, за да се поклонят пред таланта. Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев поднесе венец от името на любимия армейски футболен клуб на майор Деянов.


От Дирекция "Култура" към Столична община почетоха паметта на легендарния актьор с 28 пана със снимки от някои от най-емблематичните му роли. Те се намират пред Народния театър „Иван Вазов“. Инициативата на Столична община и „Книгомания“ е със съдействието на Българската национална филмотека. Кадрите бяха показани преди 2 години по случай 75-годишнината на Стефан Данаилов, а изложбата е наречена „Познатият непознат“. Тя ще бъде в Градската градина до 20 декември.

"Дойдох да се прегърна с моите братя и сестри, защото Мастъра има около 270 студента. За всички той беше приятел, баща и учител. Това, че сме го познавали и че е бил това, което е - тази сила, единствено може да ни задължи да работим още по-твърдо. И да, няма да плачем.
Предупреждаваше ни да внимаваме с амбицията, казваше, че тя е най-големият ни враг", сподели през сълзи актьорът Валери Йорданов. 

"За мен е ден на смирение и на памет. Не мога да кажа, че е тъжен, защото Мастър щеше много да ми се ядоса, можеше и да ме напсува. Той беше.. е истински човек... Единствено не можах да му кажа, че по някакъв начин е заел мястото на баща ми през последните години. И че, само веднъж му казах, че го обичам", каза и журналистът Георги Тошев, който заедно с Данаилов е автор на биографичната му книга "Романът на моя живот".

Очаквайте подробни репортажи от поклонението на Стефан Данаилов.

Снимки: Агнес Методиева