Хиляди турци и "вълчия поздрав" вилняха в Германия!

Успехът над Австрия беше отпранзуван подобаващо в доста градове

Спорт
18:00 - 03 Юли 2024
54007
Хиляди турци и "вълчия поздрав" вилняха в Германия!

Близо 10 000 привърженици на националния отбор на Турция в Дуисбург и околията отпразнуваха подобаващо класирането на 1/4-финала на Евро 2024. Снощи югоизточните ни съседи сразиха сочения преди сблъсъка за фаворит тим на Австрия, но под проливния дъжд в Лайпциг хората на Винченцо Монтела демонстрираха повече умения и класа, които ги пратиха напред.

Турците започнаха да мечтаят, а следващият им мач във фазата на елиминациите, който ще е след дни в Берлин, се очертава да бъда витален, и отново "домакински" за червено-белите. В Германия живеят и работят няколко милиона турци, като в района на Северен Рейн-Вестфалия те са най-много.

Но в германската столица, където живеят също доста турци, се очаква да има червено-бяло нашествие срещу оранжевия цвят на нидерландците.

Официалната статистика показва, че броят на турците в Германия е около 4 милиона, а най-концентрирани са в Дуисбург - 125 000, градът, в чийто отбор в различен период преди време се подвизаваха Илия Груев (и като футболист, и като треньор), Павел Дочев (само треньор), Благой Георгиев, Валери Домовчийски, Чавдар Янков, Джемал Берберович, играл преди това в Литекс.

Въпреки забраната на местната администрация да има бурни празненства в централната част на града, тя беше прескочена, а емоциите взеха връх.

С много файерверки и обикалящи с надути клаксони автомобили турските фенове не оставиха централната част да спи, а мнозина се похвалиха с едно изречение: "Празнуваме по-силно от германците!"

Тълпата се събра главно пред районния съд в Хамборн, пред църквата "Свети Павел" в Хохфелд и на "Хохемерихер маркт" в Райнхаузен, за да подкрепят своя отбор на видеостени. Все квартали на Дуисбург.

Малко след последния съдийски сигнал хората се изсипаха на улиците. Тълпите от фенове предизвикаха сериозни нарушения на движението и дори временно спряха пътния трафик.

Железопътните превози по трамвайна линия 903 в северната част на града също бяха временно преустановени. Полицията временно затвори изходите на магистрала А59 при пътен възел Марксох.

Хиляди привърженици се развихриха на площада пред окръжния съд в Хамборн, празнувайки френетично. Те многократно изстрелваха фойерверки и скандираха: "Турция! Турция!".

Въпреки, че мачът завърши малко преди полунощ местно време, много деца на възраст от началното училище и дори от детската градина, бяха част от празненствата със своите родители.

Полицията беше разположена на място с голям контингент. Униформените се видяха в чудо, когато бяха запалени незаконни пиротехнически изделия, а за това са подадени десетки сигнали.

Двамата притежатели на дронове, издигнали ги във въздуха, бяха бързо открити и ще трябва да отговарят за административно нарушение.

На улица "Weseler Straße" в Марксло е имало пререкания. Един човек е бил ранен и се е наложило да бъде откаран с линейка в болница за допълнително лечение.

За пореден път по време на празненствата можеше да се види и "вълчият поздрав" на турските десни екстремисти - "Сивите вълци" - терористична групировка, с която преди години беше замесен и Али Агджа за покушението срещу папа Йоан Павел II. Всички знаят случая и за нашия Сергей Антонов...

Жестът с ръка наподобява този за "хеви метъл", но палецът, събран със средния и безименни пръст, изобразяват вълча муцуна.

Знакът символизира, че светът трябва да бъде подпечатан с турско-ислямския печат. За разлика от други държави, в Германия този поздрав все още не е наказуем, но в Турция е абсолютно забранен и е преследван от закона.

Парадоксалното е, че "сивите вълци", които преследват кюрдите, смятат българския народ за свои приятели и братя. Това датира още от времето на Ататюрк.