Хинков: РЗИ са готови да вземат по-често проби от водата по Черноморието

Общество
21:09 - 10 Септември 2023
2205
Хинков: РЗИ са готови да вземат по-често проби от водата по Черноморието

Районните здравни инспекции са в готовност да вземат по-често проби от водата, каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков за бедствието по Южното Черноморие. 

"Има предписания за ползването на вода само за битови нужди, не за питейни", отбеляза министърът и допълни, че в засегнатите места е осигурена вода за питейни нужди и е забранено къпането в морето.

"Държава има и държавата прави необходимото да се справи с този проблем", заяви още Христо Хинков. "В скоро време нещата ще бъдат овладени напълно и ще се възстанови нормалният ритъм на живот", смята той. 

По-рано днес стана известно, че от Българската агенция по безопасност на храните са пренасочени служители към Бургас за преодоляване на последствията от наводнението.

Отработват се сигнали за отнесени от наводненията животни в общините Царево, Лозенец и Приморско. Комисия ще разглежда заявленията на стопани, загубили животните си. 

Здравният министър коментира и темата за случилото се в спешната болница "Пирогов" с Мустафа Емин и подадената от него оставка като съветник на министъра на отбраната.

 "Заставам зад колегите на първо място, но разбирам г-н Емин в неговото състояние на баща, който очаква неговото дете да бъде прегледано. И това, че той стои 4 часа и чака, а не е разбрал спешността на ситуацията, в която в момента са колегите. Не е разбрал, че има друго дете", каза Хинков.

Той заяви също, че нито Мустафа Емин, нито Тодор Тагарев са му се обаждали по повод този случай. 

"Този случай е приключен за мен. Той се преекспонира твърде много, не заслужава такова внимание", коментира министърът на здравеопазването.