Хирург: Има спад в броя на донорите заради коронавируса

Пандемията за известно време блокира нашата работа, обясни проф. д-р Никола Владов

Здраве
09:50 - 10 Октомври 2020
2135
Хирург: Има спад в броя на донорите заради коронавируса

„Коронавирусът за известно време блокира нашата работа. До средата на май нямаше трансплантации. Това доведе до спад в броя на донорите. Това беше трудност, която допълнително демотивира координаторите”, заяви проф. д-р Никола Владов, завеждащ Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.

Той работи неуморно на линията между живота и смъртта и за последните 10 години е извършил над 60 чернодробни трансплантации. А наскоро беше предложен за орден "Стара планина" I степен. Коронавирусът не е попречил на работата му – проф. Владов е направил само с 50 операции по-малко.  Той обаче съветва хората да не отлагат срещата с лекар.

„Всички лекари трябва да издържат на натиска от COVID-19. Ако трябва всички ще се включим в тази борба. Ние, хирурзите, сме малко по-встрани. Макар, че и при нас може да се случи пациентите да имат коронавирус. Трябва да си помагаме взаимно”, смята проф. д-р Никола Владов, цитира Нова тв.

Неговата ключова дума е дисциплина – дори смята, че в страната тя трябва да се затегне, тъй като е забелязал, че много хора ходят без маски и не спазват дистанция.