ХИТ! Млатили Гунди с чадъри и колци в Пловдив

Аспарухов бяга от фенове и се катери на дърво, докато играе с екипа на Ботев

Новини
15:15 - 11 Октомври 2024
9104
ХИТ! Млатили Гунди с чадъри и колци в Пловдив

Поредна порция интересни факти около кариерата на Георги Аспарухов се появи на бял свят. Преди дни феновете на Левски изпълниха зала "Арена София", за да присъстват на премиарета на филма "Гунди - легенда за любовта", но част от участието му по терените преминава и с екипите на Ботев Пловдив и ЦСКА.

Канонизираният от феновете Гунди признал преди много години, че романтичният му период като човек и футболист е преминал Под тепетата и с "жълто-черната" фланелка на "канарчетата".

Казармата си Аспарухов кара като играч на пловдивчани. Тук той се изгражда като футболист - с екипа на Ботев изиграва 45 мача и има 25 гола в А група, като и 6 мача със 7 гола в евротурнирите.

Междувременно успява да срещне любовта на живота си - Величка, и да се ожени за нея. Футболният клуб дарява семейството със спалня и телевизор. Но както всяко хубаво нещо има своя край, така и блаженството на младия Гунди приключва с уволнението от казармата.

Гунди е в средата при клекналите с екипа на Ботев Пд

Футболистът иска да продължи да рита за Ботев, като за целта се записва и студент във ВИХВП. Партийните велможи от столицата обаче заповядат младокът да се върне на "Герена".

По ирония на съдбата, първият мач на Левски през пролетта на 1964 г. е именно като гост на Ботев. Повече от 30 000 души натъпкват стадион "Христо Ботев". Гунди е посрещнат с оглушително дюдюкане.

"Връщай телевизора, връщай телевизора!", скандират от трибуните.

Четвърт час преди края Георги Попов - Тумби вкарва гол с удар направо от корнера и носи победата - 1:0 за Ботев.

Голяма група, снаряжена с чадъри и сопи, причаква Аспарухов на изхода на стадиона. Скачат да го бият, нанасят му няколко удара. Уплашен, Гунди се покатерва на едно дърво, за да се прехвърли през оградата. С много зор милицията успява да го отърве.

Официозът "Народен спорт" съобщава за инцидента по следния начин: "В Българската федерация по футбол е постъпила жалба от състезателя Георги Аспарухов. Другарят Аспарухов се оплаква, че е бил малтретиран от запалянковци след футболната среща в Пловдив. Наложило му се да бяга и дори да се качи на дърво".

Години по-късно Аспарухов, цитиран от Марица.бг, казва с усмивка: "Обичам Пловдив не само заради футбола, а заради идилията и настроението сред хората. Сигурен съм, че не съм безразличен на пловдивчани - те или ме мразят, или обичат".