ХИТ РЕПОРТАЖ: Клиентът винаги е мъртъв – новите тенденции в погребалното дело

Свят
13:13 - 05 Ноември 2021
5055
ХИТ РЕПОРТАЖ: Клиентът винаги е мъртъв – новите тенденции в погребалното дело

„Клиентът винаги е мъртъв“ – под това мото протече в Москва международното изложение „Некропол 2021“, на което бяха представени последните тенденции в погребалното дело. Въпреки факта, че това събитие е свързано с една изключително тъжна тема, то беше зрелищно и  грандиозно. Участниците в изложбата се опитваха да забавляват посетителите, представяйки им луксозни ковчези, модни ревюта пред надгробни плочи и кръстове, блестящи черепи и готически девойки.

По време на погребалната борса станаха ясни редица модни тенденции в ритуалното дело. Професионалистите споделяха постиженията си в тази област и новите направления. Оказа се, че и в ритуалното дело прогресът не стои на място, а се развива в крак с новите технологични и екологични тенденции. Участници в московското изложение разкриха какво се търси и предлага днес на пазара на погребални услуги.

Мемориални паркове вместо гробища

Идеята за създаване на мемориален парк или градина с урни с прах,  вместо традиционни гробища с кръстове и ограда, има много привърженици, например във Великобритания. Гробищата придобият нов външен вид. Когато цветята и дърветата цъфтят, те навяват топли спомени за починалия. Дизайнът на мемориалните градини зависи от климатичните и личните предпочитания - от алеи с рози до дъбови алеи със статуи на ангелите и водопади.

Рециклиране на тялото

Една от основните тенденции в обработката на тленните останки днес са екологичните опции, които спомагат за намаляване на вредното въздействие на кремацията върху околната среда.

Алкалната хидролиза /ресомация/ е процесът на разтваряне на тялото в кипящ алкален разтвор. Така се разтваря цялото тяло, с изключение на големите кости, които впоследствие се стриват на прах. Процесът е позициониран като по-екологично чист по отношение на околната среда, отколкото кремацията. Процедурата не е от евтините поради високата цена на необходимите вещества. В САЩ, например, цената на услугата е около  3200 долара, пише РБК.

Криогенно замразяване (лиофилизация) представлява кристализиране на тялото с течен азот, последван от разпадането на останките на частици.

Екопогребение

Екопогребението представлява ускорено нетоксично разлагане на тленните останки. Тенденциите за устойчиво развитие проникват в живота ни не само под формата на разделно събиране на боклук и отказ от пластмасата, но те засягат все повече и ритуалното дело. В биоразградима урна или ковчег питателните вещества на тялото могат да подхранят семената на цветята, посадени на гроба. Например британските екологични урни са изработени от рециклирана хартия и струват $ 200-320. Ковчезите се наричат ​​"екопуд" и се произвеждат ръчно. Много жители на крайбрежни градове пък предпочитат да бъдат „погребани“ в океана или морето, като в случая се използват биоразградими урни и ковчези от пясък и желатин. Цената на подобна урна се движи между 90 и 270 долара.

В Русия може да се купи биоурна на испанската компания Bios URN за 23 000 рубли или 283 евро. Урната е без срок на годност - тя може да се съхранява в продължение на месеци и дори години, тя започва да се разлага само след погребване в почвата, под въздействието на влагата. Тя е достатъчно голяма, като позволява съхраняването на праха на двама души /например семейни двойки/. Също така, производителят предлага и специална ваза за цветя, в която може да се постави прахът на починалия. Това решение струва 295 долара. "Нашите клиенти са от 47 страни, като по време на пандемията естеството на ритуалите значително се промени. Липсата на традиционното последно сбогом кара семействата все по-често да оставят праха на любимите си починали хора у дома си. Затова и търсенето на биоурни е много голямо“, посочиха от компанията BIOS УРН.

На екопазара на погребални услуги също така може да се намерят плетени ковчези от листа на банан и дори от овча вълна, като цената им е около 1200 долара.

Биокостюм от гъби

Костюмът е напълно биоразградим. Той е създадена от компанията Coeio. Костюмът има вграден биомикс, състоящ се от гъби и други микроорганизми, които ускоряват разлагането и неутрализират токсините, и струва $ 1500.

Дигитализация на погребението

Погребалните компании вече предлагат пряко излъчване на погребението, като тази услуга се радва на голяма популярност във времената на пандемия от коронавирус. Церемонията може да се излъчва на живо в интернет, като най-популярните платформи са IBM Watson Media, Vimeo LiveStream, YouTube или Zoom.

Цифрови мемориали

Това е своеобразен онлайн некролог, които се намира в открит достъп със специален QR-код. В некролога близките може да споделят своите спомени за починалия. Цената на подобна услуга се движи от 75 до 1000 долара, в зависимост от обема на информацията в некролога. Някои от тях се създават, за да се запази споменът за починалия, а други – в памет на известна личност или историческо събитие. В Русия например на този принцип беше създаден цифров архив на дневници на мъртви хора, предоставени он Европейския университет в Санкт Петербург.