Хизбула потвърди смъртта на Фуад Шукр

Свят
21:09 - 31 Юли 2024
1029
Хизбула потвърди смъртта на Фуад Шукр

Ливанската шиитска групировка Хизбула потвърди смъртта на втория в редиците на движението Фуад Шукр. 24 часа след взрива в Бейрут, при който се предполагаше, че е ликвидиран командирът, от подкрепяното от Иран движение потвърдиха, че е убит. Очаква се утре лидерът на Хизбула Хасан Насрала да направи обръщение.

Часове по-рано израелската армия съобщи, че е ликвидиран Фуад Шукр, известен още като Сайид Мухсан, старши военен командир в "Хизбула" и ръководител на стратегическото й звено. Според Тел Авив той стои зад касапницата на Голанските възвишения, при която бяха убити 12 деца.

Смята се, че той е около 60-годишен и е съветник на лидера на Хизбула шейх Хасан Насрала. Шукр е част от шиитите, основали движението след изарелската инвазия в Ливан през 82-ра година. Съединените щати твърдят, че има ключова роля и в бомбардировките на американските военноморски части в Бейрут през 83-та година, когато загинаха 241 американски военнослужещи. Затова и Вашингтон дава 5 милиона долара награда за главата му.