Хоби: Бивш военен с уникална колекция военна техника

Пенсионираният полковник Дишко Иванов от Шумен разполага с 1200 умалени модела

Новини
16:27 - 06 Февруари 2020
6133
Хоби: Бивш военен с уникална колекция военна техника

Повече от 1200 умалени модела на леки и тежкотоварни автомобили, военна техника и бойна авиация притежава в колекцията си пенсионираният полковник от Шумен - Дишко Иванов. Цяла стая от дома му е превърната в същински музей на миниатюрната техника.

Началото на богата колекция поставя един малък модел на "Москвич 408", който О.З. полковник Дишко Иванов закупува като ученик от магазин "Млад техник".

Следват години, в които сбирката му се разраства със стотици нови модели, сред които и специално изработеният модел "Линкълн Континентал" - същият, като колата, в която е прострелян американският президент Джон Кенеди.

Още по-любопитна е историята на умалено копие на съветски автомобил "ГАЗ-14 Чайка".

"Още с идването си на власт, Горбачов забранява производството на истинските автомобили "ГАЗ-14", а с това и производството с мащаб 1:43 на същия този модел. Имам и изработен в наши дни много по-качествен модел на "ГАЗ-14 Чайка", но този така или иначе е спрян от производство, затова също е много ценен, с особена стойност", разказва той.

Работата му като военен го кара да започне да колекционира различни модели военна техника, които са много реалистични и детайлни.

Колекцията е богата на военна техника, която и до ден днешен е част от българската армия - от артилерийски установки до зенитно-ракетни комплекси.

Един от притежаваните модели и пряко свързан с професионалния път на Дишко Иванов - копието на "2С7 Пион" - тежка съветска самоходна артилерийска установка, за която е бил обучен и подготвен Иванов, но армията ни тогава се отказва от закупуването й.

Затова страстта му е насочена най-вече към серията от ракетни комплекси, за които е преподавал във военното училище.

Военната авиация е представена от голям брой изтребители, щурмови самолети и бойни хеликоптери.