Ходеща палма – има такова чудо

Расте в джунглите на Южна Америка

Мистика
13:33 - 17 Юни 2020
13236
Ходеща палма – има такова чудо

Макар растенията да са здраво свързани със земята и да не мърдат оттам, освен когато хората ги режат, има и ходещи представители на растителния свят. Такава е странна палма в резервата Сумако в Еквадор, която е нещо като паразит за земята, върху която расте. Палмата изразходва всички полезни съставки на почвата, след което се премества на място с достатъчно храна. Изчерпва и него, и пак се мести.

Процесът е наблюдаван преди време от изследователска група словенски биолози. Палмата се казва Socratea exorrhiza и расте в дълбините на Еквадорската джунгла. Според палеобиолога Петър Врсански от Братиславската академия на науките, когато хранителните вещества в земята под палмата се изчерпват, дървото създава дълги корени от стеблото, които служат за намиране на близка плодородна почва. Младите корени намират подходящ участък земя, проникват в нея и започват да дърпат ствола на дървото към себе си, бавно издърпвайки старите корени от предишното място. Тогава палмата отново се издига. Старата коренова система и долната част на стеблото умират, превръщайки се в тор. Височината на дървото намалява, но започва бързо да расте.

Целият процес на подобно „ходене” може да продължи няколко години. Преди векове местните жители, ловувайки в тези гори, запомняли положението на всяко дърво и храст, за да знаят всички пътища, по които животните вървят. Така установили, че  някои палми се преместват от място на място. Решили, че причина за това са зли духове, преструващи се на дървета. Ловците започнали да заобикалят Socratea exorrhiza със страх и благоговение.

Петър Врсански и колегите му прекарват три месеца и половина в Сумако. Основната им цел е да проучат подвижната палма и да документират всяка информация за нея. Междувременно изследователите откриват няколко водопада, липсващи на съществуващите карти на еквадорската джунгла. Освен това учените откриват нов вид жаба и нов вид гущер. Веднъж дори се натъкват на голяма общност на маймуни, които започват да ги замерват с клони и камъни.

В момента ситуацията със Сумако не е най-розовата. Страната преминава през съмнителна аграрна реформа, в резултат на която властите пуснаха за продажба някои участъци от защитени гори. Всеки, който желае, може да придобие тези земи и да направи каквото си поиска там. Двеста хектара от природния резерват вече са отсечени по този начин. Излишно е да казвам, че редките „подвижни длани“ нямат време да избягат от осите и моторите на дърворезби. Между другото, Socratea exorrhiza е ценно растение, от което да се получи дълготрайна дървесина, уникална чаена напитка, мъжки афродизиак и много други.

Резерватът Сумако обаче е застрашен заради решението на властите да продават на частни лица и компании земята му. Затова словашките учени предлагат на университети по света да изкупуват териториите на Сумако, за да запазят уникалната фауна и флора, включително и ходещата палма Socratea exorrhiza.