Хора мравки спасяват хопите

А дали това не са извънземни?

Мистика
08:40 - 16 Януари 2023
3533
Хора мравки спасяват хопите

Хопи е североамериканско индианско племе. Живели са във високата пустиня на северна Аризона в продължение на хиляди години. Този безплоден, но красив пейзаж е бил мястото, където боговете на Хопи ги насочвали да построят редица села, съставени от пуеблос – това, което днес бихме нарекли каменни комплекси, отбелязва Зелен свят. Тук Хопите успели да процъфтяват, като просто отглеждали царевица, боб и тикви, като почти нямали напояване – разчитали на много редките валежи.

Една от най-интригуващите хопи легенди включва хората мравки, които са били от решаващо значение за оцеляването на хопите – не само веднъж, но дори два пъти. Така нареченият “първи свят” (или световна епоха) е бил унищожен от огън – вероятно някакво вулканично изригване, астероиден удар или изхвърляне на коронарна маса от слънцето. Вторият свят е бил разрушен от лед – новопоявили се ледници или смяна на полюсите.

По време на тези два глобални катаклизма, добродетелните членове на племето Хопи били ръководени от странен облак през деня и движеща се звезда през нощта, която ги водела към бога на небето на име Сотукнанг, който най-накрая ги отвел при хората мравки, Ану Сином. След това хората мравки придружили хопите в подземни пещери, където открили убежище и препитание.

В тази легенда хората мравки са изобразени като щедри и трудолюбиви, давайки храна на хопите, когато доставките се изчерпват и ги учат как да произвеждат и съхраняват храните си. Всъщност друга легенда гласи, че причината, поради която мравките днес имат толкова тънки кръстове, е, че веднъж са се лишили от провизии, за да нахранят хопите.

Съзвездието Орион също има тънка талия. Когато Орион доминира над зимното небе, мравките са дълбоко в своите малки подземни хълмове. Тези структури са сходни по форма с хопи кивасите, които са подземни общински молитвени камери. Понякога санскритската дума ki означава „мравуняк“ и va означава „обитаване“. Всеки февруари в своите киви, хопите изпълняват церемонията на бобените кълнове или Bean Dance, наречена Powamu. През това време непрекъснато се поддържат разпалени големи огньове, превръщайки тези структури във великолепни горещи къщи. Ритуалът отбелязва време, когато мравките научили Ану Сином как да садят боб в подземните камери, за да оживеят.

Интересно е да се отбележи, че вавилонският бог на небето е кръстен Ану. Думата на хопите за „мравка” също е ану, а думата „коки” на езика на хопите означава „приятели”. Така, хопи Ану-наки, или „мравки-приятели”, може да са същите като шумерските анунаки – съществата, които веднъж са дошли на Земята от небесата.

Хората мравки може би са живели и в древен Египет. Ехнатон, 18-тият династичен фараон, управлявал от 1351–1334 г. пр. Хр., е показан в някои изображения с удължен череп като форма на глава на мравка. Неговите бадемовидни очи и врат са като на мравката и или змията, едрата му челюст наподобява мандибулите на мравка. Той също има тънки ръце и крака като тези на мравка, а горната му част прилича на гръдния кош на мрака, докато долната му част отразява корема на мравката. Типът на тялото на Ехнатон може да бъде специално сравнен с фараоновите мравки (Momomorium pharaonis), които произхождат от Западна Африка. Те също имат удължена глава, жълто до червеникаво кафяво тяло и по-тъмен корем с жило.