Хората алармират за разруха и проблеми , общините нехаят (СНИМКИ)

Безумията са на всяка крачка в София - пълно е с дупки, боклуци, клошари и мръсотия

Куриози
18:15 - 11 Май 2023
5310
Хората алармират за разруха и проблеми, общините нехаят (СНИМКИ)

София отдавна не е това, което беше. Да, реалностите са други, а след прословутите "ремонти на ремонтите" нещата продължават да тънат в разруха и посредственост.

Жителите на столицата имат всевъзможни проблеми, които не могат да решат сами, затова се обръщат към различните общини и кметовете им, но нали не са в момента избори, та нищо не се случва, както трябва.

На много места боклуците са нещо обикновено, а там, където е стъпил крака на човек от поддръжка за каквото и да било, трева не никне, както се казва.

Един от най-малките проблеми, за които сигнализира Лили Александрова Котан, е и често срещан. Тя публикува свой пост в групата във Фейсбук "Безумията в София", но докато чака съдействие от определена институция, тя получава и редица подигравки. Но това е така, защото обществото ни е станало такова или защото на никой друг не му е опряло до главата.

Лили подава сигнал за прекалено близки клони на дърво, които опират по фасадата на блока и моли да се подрежат. Коментарите са доста оригинални и саркастични, но малцина са тези, които знаят, че това няма как да стане, тъй като трябва да бъде извършено от специализирани органи. Иначе глоба. А в днешно време кой има излишни пари?

"Моля да бъдат изрязани клоните, които пречат. Дървото се намира в кв. Люлин 2, пред блок 221, вх. А", написа тя.

"В Младост е същата работа. Живеем като в хралупа. Денонощно сме на светнати лампи и е усойно и студено", споделя Антоанета Лиазова.

"Защо в Люлин не искат да направят каквото и да е около жилищното си пространство? Ако си имаш собствена къща с двор, си почистваш двора, клоните, боклуците, довети от вятъра и т.н. В Люлин се очаква общински служител (по възможност кметът) да дойде на терасата ти и да подреже клоните. Друг общински служител да им засади градинка пред блока и да я поддържа. И най-важното - да паркират безплатно вовеки веков на заплюто от тях място", се заяжда Благун Калчев.

И настана дискусия:

"Има правилник. Дърветата се изрязват, клони и др. само със съгласието на всички живущи във входа и този протокол се подава в общината! Две поредни години подаваме сигнали и никаква реакция! Градинката пред входа си я поддържаме ние и не чакаме кмета! Това са високи дървета, които стигат до 6-тия етаж на блока, затова трябва техника, за да се достигне до тези клони, които са опасни и застрашават чупване на остъкления и, не дай си Боже, отдолу да минават хора!", контрира г-жа Котан.

Друг потребител на социалната мрежа и живущ в София - Мирослав Пелов, има искане: "Моля за съдействие по възстановяване на тротоарна настилка. Адресът е ул. "Каймакчалан" 46".

Разбира се, дупките и лошите тротоарни настилки са навсякъде, дори и в централната част на столицата, където е истински ад, когато завали дъжд.

"Незаконно присвоена част от улица в ж.к. Света Троица, ул. "Лейди Страндфорд". Моля за съдействие за премахването на тези незаконно поставени ограждения", алармира Боряна Иванова, въпреки че е почти ясно, че ще остане глас в пустиня. Няма как някой да постави ограда на такова място и то без протекцията на някой.

"Пропадаща стара постройка! Опасно за преминаващите, трябва да бъде съборено и разчистено. Зона Б-19 Ул. "Доктор Калинков 9-5", сигнализира Ася Петкова за нещо, което наистина може да вземе жертви.

Е, разбира се, има и такива, които са майтапчийски, въпреки че не са лишени от логика. Такъв е и сигналът на Димитър Грозев: "Изоставена и неизползваема телефонна кабина. Намира се в Люлин 4, булевард "Панчо Владигеров". Моля да се вземат мерки за премахването й!"

Коментарите ще ви ги спестим...

"Водата в малкото езеро до кафенето при стадиона на ЦСКА в Борисовата градина е много мръсна. Вижда се от снимките. Езерото скоро ще стане блато... вече има жаби, скоро очаквам и тръстика да покара. Видимо не се сменя водата и не се чисти. Клони, боклуци, треви, торбички плуват на воля...", споделя Теодор Теодор.

"Положението е страшно и се влошава с часове, след като целия квартал използва обхода през ул. "Къпинка" за връзка с "Околовръстен път". Булевард "Черни връх" е затворен заради изграждането на канализация в кв. Драгалевци и сме длъжни да минаваме през въпросната шахта ежедневно!", пише в оплакването си Виктория Вълкова, макар да е видно, че проблемът не е от вчера, но...

"Моля за съдействие! Вече седмица около центъра за обучение - БАН тече вода. Адресът е бул. "Цариградско шосе" N 125, бл. 26Б", зове за помощ Веселина Чакърова.

И идва ред и на ремонтните дейности, след които някои си оставят ръцете, а след тях - потоп!

"След ремонт на Топлофикация пред блоковото пространство в ж.к. Дружба 2 бл.413 тротоарите останаха недовършени и без бордюри, а градинката е почти унищожена. Моля за съдействие!", пише Атанас Ценов.

Оставаме на територията на "Дружба" - още един от пренаселените квартали в София.

"Мястото е жк "Дружба" 1, в непосредствена близост до спортен клуб за джудисти ЦСКА; до спортното училище "Ген. Владимир Стойчев", на гърба на автомивка. Горичката е превърната в сметище и това на никого не прави впечатление. Въпросът ми е дали има начин тези яки момчета - спортисти да бъдат организирани за едно почистване на района. Необходими са само гумени ръкавици, торби за смет и желание. За няколко часа мястото ще светне, а и всеки един от тях ще си помисли дали следващия път да си изхвърли празната бутилка от фанта на улицата", алармира Мариана Стойчева, която не е сигурна дали само тези спортисти изхвърлят отпадъци там, но пък тези, които отговарят за сметоизвозването къде са?

А сега друг фрапиращ случай.

"Искам да подам сигнал за изоставена кола от близо 2 години до детска площадка и игрище зад блок 55 в Студентски град . Тази кола от около месец се е превърнала в дом на тримамъже от ромски произход на възраст 20-30 години. Пушат, преобличат се и какво ли още не се случва в тази кола. Площадката и игрището се посещава от много дечица на всякаква възраст! Съвсем не и е там мястото. От вчера въпросните мъже са решили да превърнат къщичката в пясъчника за втори дом...", сигнализира Даниела Петрова.

Така е - всеки с проблемите си, но проблемът не е твой, докато не стане такъв. Явно не е такъв и на общинарите, за които гласуваме.

Това е София. Харесва ли ви такава?