Христо Иванов: България има интерес РСМ да не остава в орбитата на Москва

Лидерът на ДБ не вижда повод ветото над Скопие да падне

Политика
13:48 - 20 Април 2022
1299
Христо Иванов: България има интерес РСМ да не остава в орбитата на Москва

Няма основания да се променя дългосрочната политика на България. България има собствен интерес Северна Македония да не остава дълго извън ЕС, което означава в орбитата на Белград и Москва.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента по повод циркулиращите твърдения, че премиерът Кирил Петков е обещал бърз прием на Северна Македония в ЕС пред западните ни партньори. Христо Иванов не вижда основания ДБ да преосмисли позицията си, която подкрепя общия консенсус, заложен в рамковата позиция на НС и потвърдена на КСНС. 

Миналата седмица по време на закрито заседание външният министър Теодора Генчовска заяви, че МВнР и външнополитическият екип на премиера Кирил Петков имат сериозни различия по темата Северна Македония, които се разграничават на база на националната позиция, която външно министерство стриктно спазва.

Генчовска твърди, че правителството има амбиции да започне обсъждания за влизането на Северна Македония в ЕС до края на френското председателство на Съвета на ЕС.

"Смятаме, че трябва да се продължи да се работи активно, да има диалог диалогът и разбира се, двете страни да внимаваме много. Има много исторически наслагвания и лесно стават къси съединения от всякакво естество", заяви днес съпредседателят на ДБ, цитиран от "OFFNews". 

Според него има много хора, които са заинтересовани отношенията между България и Северна Македония да не се развиват и затова политиците трябва много да внимават и да си пестят думите.

"Лесно се разпалват негативни емоции, много трудно се овладяват. Ние трябва преди всичко да се грижим за националния интерес на България, а не просто електорално да се надяваме да се греем на огъня на разпалените емоции", заяви Христо Иванов.