Христо Иванов гневен: ЦИК се опита служебно да елиминира ДБ от вота

Ние сме в 21 век и коалицията се грижи да сме в дигиталната модерна епоха, отсече юристът

Политика
17:04 - 14 Октомври 2021
3250
Христо Иванов гневен: ЦИК се опита служебно да елиминира ДБ от вота

ЦИК се опита служебно да елиминира "Демократична България" /ДБ/ от участие в изборите в някои многомандатни райони, заяви Христо Иванов във видеообръщение във фейсбук. Съпредседателят на коалицията направи това изказване, след като днес ЦИК потвърди решението на Районната избирателна комисия /РИК/ в Стара Загора, с което е отказана регистрация на листата на "Демократична България" в града.

Имаме спор с РИК в Стара Загора, той ескалира днес до ЦИК, която казва в решение, че не могат да се приемат документи с електронен подпис за целите на изборния процес, каза Иванов. Освен това решение, Красимир Ципов /ГЕРБ/ е инициирал ЦИК служебно, без някое заинтересовано лице да го е поискало, да провери всички други места, в които безпроблемно сме се регистрирали с електронен подпис или сме подавали други документи, съобщи още Христо Иванов.

По думите му, ние сме в 21 век и ДБ се грижи да сме в дигиталната модерна епоха. Той припомни, че на предстоящия вот, както и на предишните, множество документи в рамките на изборния процес ДБ са подавали с електронен подпис и не е имало проблем.

"Сега, изведнъж, липсата на капацитет в Стара Загора става повод на ретроградното мнозинство в ЦИК да се опита да атакува в между 8-14 многоизбирателни района нашата регистрация, защото сме подали документи с електронен подпис", каза съпредседателят на ДБ. Той подчерта, че България е в 21 век и в ЕС, а в ЕС има регламент, който казва, че навсякъде, където пише "подпис", означава и "електронен подпис".

Ципов и компания използват спора с РИК, за да се опитат да атакуват възможността ДБ да участва във вота, "защото ние сме техният проблем, онази политическа сила, която най-ясно казва - ГЕРБ и ДПС няма да участвате във властта, защото сте носители на корупционния вирус, дърпате България назад във времето", коментира Христо Иванов. Време е България да спечели, а не ГЕРБ и ДПС, да бъдем в 21 век, в ЕС с двата си крака, призова Христо Иванов.