Христо Иванов: Изгаряме шанса за трудна и не особено красива еволюция

Новини
13:41 - 16 Юни 2022
2723
Христо Иванов: Изгаряме шанса за трудна и не особено красива еволюция

Рискувам да бъда неадекватен на ситуацията, но докато слушах този дебат, се сетих да фраза на Кант – човекът никога не е средство, а цел. Всички тук си признахме, че нашият председател Никола беше най-хубавото, което този парламент произведе. Което нашето пупаво време успя да възпроизведе, заяви лидерът на ДБ Христо Иванов от парламентарната трибуна, като цитира писателя Йордан Радичков.

Набива се на очи незрялостта на демокрацията и невъзможността да реши проблемите в онова време, върна се в зората на демокрацията лидерът на ДБ. Сега сме в същото положение, но ситуацията е много по-страшна. През 92-ра светът беше стабилен и ясно разчертан, сега е като разбъркан кошер. В този момент можем ли да си позволим да се носим по течението на тази криза?, попита риторично лидерът на ДБ.

Единствената алтернатива беше очертана от Костадин Костадинов - не просто, че ще има избори, а какво ще стои като тема на тези избори. Готов съм да призная, че този блокаж се дължи на отговорност на всички участници, включително и аз. Въпросът е накъде отиваме и какво правим, обобщи Иванов.

Решението на политическата криза трябваше да държим на фокус Прави са тези, които казват, че трябваше да има повече диалогичност.

И по темата с Македония трябваше да има повече диалогичност. Г-н Никола Минчев е диалогичен човек, увери Христо Иванов.   

И ние, когато говорим с твърде груби понятия и вие реагирате, това не може да промени българската демокрация, тя трябва да регенерира – трябваше да видим смяна на управлението от твърде дълго застоялото управление на ГЕРБ. Самият Борисов го е признавал, припомни той.

Може би трябваше да имаме повече търпение. Ако разсъждавахме от гледна точка на политическото, не наказателно-правното време. Това в бг политиката остава твърде важно, защото не можахме да си оправим правосъдието.

Да, нормално е да искате оставка на председателя и правителството и не – това, което правите  не води до никакво решение. Ще стане по-зле. Искам да благодаря на Минчев, че показа, че смяната на генерацията в политиката може да произвежда фигури. Показа, че хора с характер и класа могат да влизат в българската политика. Но ние правим опит да изхвърлим такива хора. Сега изгаряме възможността за бавна, трудна, не особено красива еволюция, отсъди Иванов. Г-н председател, благодаря за отличната работа, завърши изявлението си Иванов.