Христо Иванов измисли приложение за решаване на задачи

Актуални новини
11:30 - 11 Септември 2020
3791
Христо Иванов измисли приложение за решаване на задачи

Приложение, което решава математически задачи, измисли ученикът от Горна Оряховица Христо Иванов. Тази година той ще бъде в 12 клас в Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. Ломоносов“, където учи в паралелката по системно програмиране, съобщи в. „Борба”.

Христо бил едва в 10 клас, когато започнал да пише програмата си с идеята да надгради съществуващо вече приложение, което обаче решавало задачи само по алгебра. „В началото бяхме няколко момчета, но те в последствие се отказаха. С нас започна да работи учителят ни по програмиране инж. Даниел Денев, който и до днес е мой ментор“, разказва Христо, който успял да напише софтуера само за шест месеца. Нарекъл го е GuguMath.

„Какво прави софтуерът ли? Решава ти задачата. Сканираш условието и веднага получаваш отговора. Има опция за въвеждане и на геометрични фигури, така че и тези задачи вече стават лесни. Ако задачата е текстова, трябва да въведеш зададените елементи и известни и, ако всичко е посочено правилно, софтуерът откликва веднага“, обяснява Христо. И уточнява, че, освен да улеснява живота на учениците, неговото приложение е направено така, че да обяснява всяка стъпка от решението на задачата. А задачите, с които софтуерът се справя, са от учебниците по математика от 1 до 12 клас.

В началото програмата била приложима само за компютър. На този първи етап Христо и неговият преподавател по програмиране инж. Денев решили да проверят дали са на прав път и пуснали приложението си в конкурс по програмиране. Работата на тийнейджъра била класирана на второ място, журито обявило, че приложението е уникално и момчето трябва да продължи да го усъвършенства и развива.