Христо Иванов: Лидерската среща на Нинова е PR, но ще отидем

Не сме зависими от Nexo, не сме влизали в сделки с дарителите, заяви лидерът на ДБ

Новини
12:32 - 18 Януари 2023
2424
Христо Иванов: Лидерската среща на Нинова е PR, но ще отидем

Христо Иванов смята, че третият мандат има малък теоретичен шанс. С БСП имат сериозни различия, които съпредседателят на ДБ определи като разширяващи се. Така все повече намалявала вероятността ДБ да подкрепят БСП.

Едно различие е темата с Украйна. България трябва да реализира дългосрочните ангажименти на НАТО, по думите му. С БСП имаме не само различия, но и разширяващи се различия, посочи тук Иванов. Друго различие с левите е интеграцията ни в Еврозоната.

Иначе ДБ ще се включи в среща, макар че тази инициатива на Корнелия Нинова му приличала на PR.

Ако някой искаше да има правителство, друго трябваше да се случи, каза още Христо Иванов, като открои, че при нови избори щета за ДБ няма да има.

За скандала с Nexo той смята, че на страната ни й трябват закони за лобизма и за ясно финансиране. ДБ не са в зависимост от Нексо, по думите му. Финансирането на партията било прозрачно, "не сме влизали в сделки с никой от дарителите", отчете съпредседателят на ДБ.

На въпрос за статията в Die Welt, която твърди, че още миналата пролет, когато страната се управляваше от коалиционното правителство начело с Кирил Петков, България е изнесла за Украйна гориво и боеприпаси, съпредседателят на ДБ припомни позицията на формацията в подкрепа на Украйна. България трябваше да вземе честна позиция, изтъкна Христо Иванов. Лицемерието струва пари, смята той и посочи, че износът през посредници оскъпи помощта.