Христо Иванов поиска извънреден парламент заради вота в чужбина

Българите извън ЕС може да гласуват само в 35 секции в една държава

Политика
19:30 - 13 Март 2021
6131
Христо Иванов поиска извънреден парламент заради вота в чужбина

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова Народното събрание да се събере извънредно и да премахне ограничението в Изборния кодекс от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС, съобщиха от пресцентъра на ДБ. Иванов направи призива във видео в социалните мрежи, след като на вчерашното си заседание ЦИК окончателно определи броя на секциите в чужбина.

Тази кампания имаше безпрецедентно много подадени заявления за гласуване в чужбина, особено във Великобритания и САЩ. След Брекзит българите в Обединеното кралство ще гласуват по правилата за страните извън ЕС. По изчисления на ДБ заради тавана от 35 секции във Великобритания няма да могат да бъдат разкрити около 50 места за гласуване, въпреки че има достатъчно заявления за това.

"Съберете парламента, направете нещо наистина патриотично и човешко. Дайте възможност на тези хора да си упражнят правото на глас, да си упражнят правото на България", обърна се Христо Иванов към парламентарно представените формации.

Той припомни, че в момента в социалните мрежи върви кампания на българи в САЩ, в която се разпространяват плакати с надпис "Имаш право на България". "Ние всички като държава, като общество им дължим тази възможност, защото те са част от тялото на България, от това, което ние наричаме Голяма България", каза Иванов. Той се обърна и към хората от екипа на премиера. "Нека Севда да покаже на Бойко Борисов този плакат", каза Иванов.

Същевременно Централната избирателна комисия одобри броя и мястото на секциите за гласуване в чужбина. За първи път те са толкова много. 465 са местата, в които наши сънародници зад граница ще могат да дадат гласа си.

Най-много новооткрити секции ще има в Германия - 69, и Испания - 53, следвани от 25 в Италия и 20 в Гърция.

По закон, секциите в държавите извън Европейския съюз, като Турция, Съединените щати и Обединеното кралство, например, са ограничени до 35.

В Австрия секциите са 17 като 9 са във Виена. Ще се гласува в пенсионерски клубове, затворени заради COVID епидемията.

Изборите ще се проведат благодарение на един доброволчески корпус, който открива секции и организира хората в изборни комисии... И това е навсякъде по света“, отбелязва пред Би Ти Ви Мариана де Мео.

Вълната от ентусиазъм за гласуване обхвана и Барселона, където в две секции в генералното консулство се очакват над 5000 сънародници.

„Има голяма активност в сравнение с 2017 г. и българите наистина имат огромно желание и всички, които са подали заявления ще участват“, казва Иванка Иванова.

В Гърция някои секции са със сменени адреси, за да отговорят на санитарното изискване за над 75 квадрата, предупреди преди дни външния министър. „В Атина имаме голяма зала с 3 секции да са спокойни за здравето си“, увери министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Най-голямо струпване пред секциите се очаква в Лондон. „Очакваната ампутация на изборни права заради недомисления избирателен кодекс предизвиква огромно огорчение и възмущение - не преувеличавам. Имахме готовност за 87 секции“, посочва Мария Спирова, която живее в Оксфорд.

„Те са активно гласуващи и броят на подадените заявления позволяват да се открият два пъти повече секции. Само, че няма как да бъдат открити повече от 35, защото е записано в закона - можели да повече от едно място за гласуване“, обясня пред Би Ти Ви говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

За организацията на вота в чужбина ще бъдат командировани допълнително над 220 служители.