ХРИСТО ИВАНОВ: ПП и ГЕРБ да вземат да си проговорят

Съпредседателят на "Демократична България" е категоричен, че точно сега е изключително важно да има правителство

Новини
12:20 - 08 Януари 2023
4710
ХРИСТО ИВАНОВ: ПП и ГЕРБ да вземат да си проговорят

За да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, подчерта съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР. Той уточни:

"Те трябва да се съгласят за две неща - да изоставим конфронтационният формат на промени, който разчита, че авангардът на ПП ще вземе цялата власт и ще заличи всички останали от терена, което очевидно не може да се случи, а от друга страна - дали ГЕРБ изобщо е в състояние на някакво ниво да разбере, че без решаване на проблема с корупцията, не като проблем за един списък с лица, които трябва да бъдат опандизени, а като проблем трайно България да изгради ефективни и независими правосъдни и правоохранителни институции, на които може да се има доверие да решават тия въпроси, така че политическата система да не се занимава с това. Дали ГЕРБ са узрели за това".

Иванов е категоричен, че "точно сега е изключително важно да има правителство". "Трябва да си даваме ясна сметка, че ако сега изпуснем прозореца за влизане в еврозоната, става въпрос дали България ще се вгради и ще седне трайно на масата, на която се вземат най-важните и дългосрочни решения за политиката на ЕС". По същия начин стоят нещата и с Шенген, и с Плана за възстановяване". 

"Ако някой се надява, че ще направим голяма политическа битка от местните избори, дълбоко се заблуждава и рискува да бъде изненадан", коментира Христо Иванов.

ДБ е против предсрочен парламентарен вот, тъй като: "Отивайки на избори, даваме шанс на всякакви популистки възпаления на съзнанията за смяна на политическата система". 

Какво ще стане, ако ГЕРБ и ДПС имат достатъчно гласове в следващия парламент, за да формират управление и да блокират всякаква идея за промяна? Ще се окаже, че отивайки на избори, ще сме им подарили страната", добави Иванов.