Христо Иванов предложи " Да, България " да се присъедини към ЕНП

Присъединяването към голяма европейска група е важно заради предстоящите избори за евродепутати

Новини
13:00 - 09 Март 2024
4204
Христо Иванов предложи "Да, България" да се присъедини към ЕНП

На Третата национална конференция на "Да, България'' Христо Иванов предложи партията да се присъедини към ЕНП. Това е важно за евроизборите, които ще се проведат на 9 юни. В същото политическо семейство е и ДСБ - част от "Демократична България", както и ГЕРБ. 

За обединение на евроатлантическите сили заговори съпредседателят на "Демократична България'' и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Той бе първият гост, който взе думата в началото на конференцията. "В нашата коалиция сме събрани три демократични поколения. Трябва да подходим мъдро, за да водим българската държава напред.

На българския герб и на парламента е записано, че "Съединението прави силата". Когато демократичните сили са обединени, България е вървяла напред, а когато сме разединени, тъмните сили ни дърпат към Азия. Не трябва да допускаме сега за пореден път у нас да потекат руските потоци. България има нужда от своите обединени евроатлантически сили", заяви Атанасов. 

В същия дух се изказа и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той заговори за общност, която не иска промяна, защото се страхува, че тя ще накърни техните интереси. "Нямаме лукса да си позволяваме различията да ни раздалечават, а да ни правят по-можещи и по-умни'', заяви Петков пред делегатите и журналистите в залата. 

Партийният лидер на ''Да, България'' Христо Иванов коментира, че ''сега ни гледат и искат да видят на какво мирише - на вътрешни драми или на разединение''. Той похвали и евентуалния бъдещ премиер Мария Габриел за такта и търпението, които е проявила, както и че е стояла настрана от ''канонадата от реплики и квалификации'', които ГЕРБ и ПП-ДБ си размениха в последно време чрез медиите. Иванов заговори и за важността от детайлен документ между дясното обединение и герберите, с който да се гарантира на избирателите, че ще има реформи. 

В речта си пред гостите в залата Иванов коментира и изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че финансовият министър Асен Василев няма място в новото правителство. "Асен Василев е грешно име. Името на финансовия министър е в момента Еврозона, каза Иванов. "Асене, ще ти купя риза", каза Иванов и добави, че решителният момент,  който очакваме,  е благодарение на усилията на Асен Василев да ни приемат в Еврозоната. Според Иванов идеята Василев да бъде смненен граничи с много трудно обяснимо политическо поведение.

 "Каква е обосновката да сменим професор Тагарев?", попита още лидерът на ДБ, като даде да се разбере, че не желае и военният министър да бъде сменен при ротацията.

"Да, партията трябва да се демократизира, няма никакво съмнение в това", съгласи се с вътрешнопартийните критики Иванов. И обеща промени в устава догодина на отчетно-изборната конференция, тъй като този форум не е такъв.