Христо Иванов: Шеф на НС може да стане човек от трета политическа сила

Изборът на председател е демо версия на проблема за сформирането на мнозинство, отсъди лидерът на ДБ

Новини
17:33 - 19 Октомври 2022
2022
Христо Иванов: Шеф на НС може да стане човек от трета политическа сила

"Еднократно действие аз не виждам, като говорим за политическа нетърпимост. От там нататък технологично могат да се търсят какви ли не решения – една фигура, от друга партия и т.н. Ние не сме от големите политически сили, така че за нас вариантът е да седнем и да поговорим за това какво трябва да се свърши и да се опитаме да намерим такъв режим на работа на парламента, който да ни изкара извън логиката на формирането на политически мнозинства. 

Аз го предложих от трибуната на Народното събрание. Не беше посрещнато с особено разбиране – ГЕРБ казаха, че няма да отстъпят, ПП също не отстъпват. Да видим утре как ще изглеждат нещата" коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Иванов не изключва варианта да бъде избран човек от трета политическа сила.

„Ако не се намери начин да излезем извън причините за дълбоката политическа нетърпимост, това, което днес виждаме, е демо версия на проблема за сформирането на мнозинство за правителство. Политически сили, които не могат да гласуват заедно за председател, как ще гласуват за Министерски съвет?“

Иванов се описа като „умерен оптимист в рамките на общия песимизъм“ за разплитането на ситуацията с избора на председател.