Христо Иванов след преговорите: Мандатоносителите и Асен Василев ще успеят

ПП получи подкрепа и от Демократична България

Новини
16:23 - 02 Юли 2022
4226
Христо Иванов след преговорите: Мандатоносителите и Асен Василев ще успеят

Потвърдихме нашата готовност да окажем подкрепа на мандатоносителя от ПП. За нас е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след консултацията с "Продължаваме промяната".

Според него не е добре за страната да се ходи на четвърти избори в рамките на няколко месеца, а и следващият парламент няма да е в по-различна конфигурация.

Изказахме благодарност на премиера Петков за усилията, защото това, което беше свършено през всичките 6 месеца срещна трудности, но дава добра основа и показва посоката, по която трябва да се продължи, заяви Иванов.

И за ДБ е важно следващият кабинет да стъпи върху ясна програма, която да дава посока, да извежда приоритети и да дава база, на която през конкретни теми в парламента се търсят национални съгласия, излизайки извън периметъра на мнозинството. Това ще даде възможност на България да излиза стабилно от кризите и да се възползва от възможностите пред нея.

Темите, които ДБ добавя в разговорите за бъдещото правителство са: конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген, еврозоната, модернизацията на българските въоръжени сили и общата модернизация и укрепването на сектор "Сигурност", демографските и културните политики.

Трябва да се търси широко съгласие по национални теми, повтори Иванов.

Обсъдихме необходимостта от изграждането на един много по-добър модел на координация и взимане на решения между мнозинството и изпълнителната власт, включително и излизането от феодализацията по различни сектори. Това трябва да бъде преодоляно, категоричен бе съпредседателят на ДБ.

Винаги гледаме да сме радикални реалисти. Оценяваме колко ще бъде трудно, но трябва да се действа енергично и се радваме, че заявките, които чухме от мандатоносителя, са убедителни, каза Иванов на въпрос дали е оптимист, че ще бъде съставено ново правителство в този парламент. Излизаме по-скоро с оптимизъм, защото всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. Има ясни приоритети и задачи, и който не застане зад тях и се отиде на избори, ще бъде наказан. Това е най-важният залог, че колкото и да е сложно, мандатоносителите и Асен Василев ще успеят, коментира още Иванов.