Христо Иванов захапа ГЕРБ заради "наблюдението" над Гешев

Лидерът на "Да, България" нарече подигравка предложението на управляващите

Политика
14:44 - 04 Декември 2020
1359
Христо Иванов захапа ГЕРБ заради "наблюдението" над Гешев

Предложението на ГЕРБ и патриотите да се създаде фигура, която да наблюдава и разследва главния прокурор Иван Гешев бе остро разкритикувана от лидера на "Да, България" Христо Иванов. Според автора на десантите на Росенец и основен организатори на протестите срещу избирането на Иван Гешев за обвинител номер 1, управляващите се подигравали с препоръките на Европа за по-явна реформа, отправени в резолюцията на ЕП отпреди 2 месеца.

"Това, което се предлага, не съответства нито на препоръките на Венецианската комисия, нито на елементарния здрав разум. Това е поредната обидна подигравка с гражданите, които протестираха и очакват някаква съдебна реформа в България", заяви Христо Иванов пред БНР. 

Бившият правосъден министър обясни, че Венецианската комисия настоява за механизъм за разследване, който да бъде изцяло независим от главния прокурор. "Това изисква механизъм за избиране и лансиране на въпросния разследващ прокурор, който да бъде извън възможността на главния прокурор да влияе на процеса по номинация. Второ - изисква, когато главният прокурор бъде подложен на разследване за престъпление, той да бъде отстраняван от длъжност, поне до изясняване на случая, иначе ще може да влияе", бе категоричен Христо Иванов.

Според него предложеният от управляващите механизъм е изцяло затворен във ВСС, защото прокурорите ще могат да предлагат само по един кандидат. 

"Този ВСС е доминиран от главния прокурор, това многократно се е доказвало. ... Изведнъж ние от него очакваме да избере някой, който да го разследва", посочи Иванов.

И допълни, че избраният прокурор, колкото и дълъг да е мандатът му, ще трябва да се върне обратно в прокуратурата и ще бъде подчинен йерархично на главния прокурор който и да е той. "Не става дума за конкретни персони, структурно е проблемът. Не може човек, който е йерархично подчинен, да разследва някой, който стои над него в йерархията", коментира Иванов.