Христо Мутафчиев пред Lupa.bg: Театър ще има и след коронавируса! Колеги, дръжте се!

Личности
14:00 - 27 Март 2020
7114
Христо Мутафчиев пред Lupa.bg: Театър ще има и след коронавируса! Колеги, дръжте се!

В Международния ден на театъра Lupa.bg потърси председателя на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев. С него разговаряхме за празника по време на безпрецедентната за света социална изолация, породена от разпространението на COVID-19. Христо Мутафчиев се пошегува и по какво се различава от началника на оперативния щаб ген Венцислав Мутафчийски. Популярният актьор изрази категоричната си увереност, че вирусът ще бъде свален от трона и зрителите, зажаднели за изкуство, ще се втурнат към театралните зали. Засега шефът на САБ смята, че няма кой да обещае и да осигури пари за хората от свободните професии, ощетени от масовата отмяна на постановки, но е убеден, че те трябва да получат компенсация от държавата след края на пандемията.


- Г-н Мутафчиев, честит празник! Днешният 27 март е необичаен – за пръв път, Вие, артистите, всички хора, които работят в и за театъра, както и зрителите, ще си останем вкъщи и няма да можем да отидем на театър. С какви думи бихте се обърнали към Вашите колеги в този момент?

- Бих искал да кажа на моите колеги да имат мотивацията да продължат, защото театърът ще продължи и след коронавируса. Това е сигурно. Аз поне съм оптимист. Да имат търпение, да имат желание, да съхранят физически силите си, да се държат във форма и най-вече да успеят да се съхранят психически, защото психиката е изключително важна после на сцената и тя ще ни трябва. В крайна сметка, така или иначе, това нещо ще свърши. Въпросът е колкото по-бързо свърши, толкова по-добре. Но театърът ще продължи да съществува и след коронавируса. Аз съм 100 % убеден  в това - най-малкото, защото българският творец не се плаши от нищо. Едва ли само ние губим от цялата тази ситуация. Големи загуби търпи и публиката, която има желание да ползва този културен продукт. 

Христо Мутафчиев е убеден, че вирусът ще бъде свален от трона и актьорите, и зрителите ще се върнат в театралната зала


- Вие кипите от енергия и много пъти сте демонстрирал, че не се плашите от нищо. Как минава денят Ви в социална изолация?

- Не се чувствам социално изолиран, защото аз следя информациите по всички медии, гледам непрекъснато телевизия. Освен това контактувам с много колеги, които по някакъв начин, притеснявайки се за работата си, притеснявайки се за положението, в което се намираме, търсят съдействие от мен, най-малкото като успокоение.

Въпреки че аз съм Мутафчиев, не съм Мутафчийски, за да ги успокоявам.

Непрекъснато съм в контакт с колеги и с групи, които имат предложения за промени в законите за българската култура и за българския театър и по отношение на извънредното положение. Нека не се лъжем - има много хора, които реално погледнато губят много средства, с които хранят семействата си и това са хората на свободните професии. Доста хора от нашите, които работят в театрите, са свободни творци, те не са на трудови договори в театрите. Неиграенето на конкретни представления, разбира се, ги води до загуби. Държавните и общинските театри и културни институции по някакъв начин успяват да се погрижат за хората си и да изпълняват трудовите договори със служителите си. Тези структури имат възможност, някъде ограничена, някъде в реални параметри, да изплащат заплатите. Но хората на свободна практика нямат тази възможност и смятам, че е изключително важно да се погрижим и за тях.


- Как? Творци на свободна практика изпратиха още в началото на извънредното положение писмо до министъра на културата Боил Банов с настояване за държавна помощ и за компенсации заради отлагането или анулирането на много културни събития. Ще ги подкрепите ли и какви конкретни действия може да се предприемат?

- Когато поискат от мен съдействие и подкрепа ще получат не на 100, а на 300, даже на 1000%. Ние сме една гилдия, едно съсловие и трябва да се подкрепяме във всяка една ситуация. Познавам текста на писмото, но реално погледнато вътре не открих някакви конкретни мерки и предложения да се действа в такава ситуация. Може би, защото и колегите не знаят какви са тези мерки. Но аз смятам, че след като приключи пандемията и след като успеем да свалим този вирус от трона му, и когато се направят съответни изчисления на щетите, тогава вече много по-лесно може да се намерят фондове, от които да бъдат покрити конкретни щети, с конкретни мерки и предложения.

В момента по-скоро се обединяваме около това, че търсим конкретните параметри и мерки, които да се предложат на държавата, за да може след като приключи пандемията да се осъществят тези обезщетения. Така мисля аз. В момента няма кой да обещае средства и да ги осигури реално погледнато. Може да се мисли в посока да не бъде изключен нашият сектор от обезщетителните мерки на държавната към нашата гилдия. Това е далеч по-важно. Да даваме сигнали, в които държавата да знае, че сме живи и съществуваме и ще съществуваме и след пандемията. Бихме били щастливи и горди, ако държавата се погрижи и за нашите колеги от свободния сектор.

Христо Мутафчиев по време на честването на 50-ия си юбилей на 4 април миналата година в Театър "Азарян"


- Г-н Мутафчиев, много театри пренесоха сцената в мрежата и не само днес, но и в предишните дни, и в бъдеще ще излъчват записи на свои постановки. Радва ли Ви този факт?

- Адмирации за театрите, които го правят. Така самите те поддържат формата си. По същия този начин поддържат и публиката си, държат я гореща, за да може, когато си отиде това чудовище от нашата държава, публиката да се върне в салоните. Убеден съм, че още на другия ден публиката ще се юрне в театралните зали, защото тя има нужда от това изкуство – театъра, което изповядваме и ние като професионалисти. Не се страхувам от това дали ще има отлив на публика.

Да, може би в началото ще има някакъв страх много хора  да се събираме отново на закрити пространства. Ще ви дам един пример, дори някои да кажат, че е неподходящ. Когато човек е на диета и след като я приключи не се нахвърля веднага да яде месо, а постепенно се захранва с някакви други продукти, които да не утежняват ситуацията в стомаха му. Така и държавата ще се погрижи постепенно да ни изведе от тези рестрикции, без това да ощетява театралните зали.

Убеден съм обаче, че много хора ще отидат веднага на театър. Не е проблемът в желанието. Проблемът е в това, че хората ще имат някакъв страх и ще очакват разпореждания от страна на държавата този страх да бъде сведен до минимум. От тази гледна точка най-вероятно ще се въведе някакъв начин на влизане на публика в залите без да се запълват всичките места в залите още от първия ден. Това ще става постепенно и поетапно. Това са мерки, които може да вземе само оперативният щаб, ръководен от моя съименник ген. Мутафчийски. Аз вярвам на тези хора, те са професионалисти и не биха допуснали отново да се скочи в неизвестното и в страха.

Христо Мутафчиев в кабинета си в Съюза на артистите през 2013 г.



- Сега Ви гледаме в сериала „Ягодова луна.“ Беше ли предизвикателство за Вас да се снимате в този филм и да очакваме ли изненадващи обрати в сериала?

- Не съм гледал целия сериал, не знам какво се случва до края, но съм сигурен, че този сериал започва да предизвиква все по-голям и по-голям интерес у публиката. Коментирам с приятели и с колеги, които живеят в различни градове на страната и които ми се обаждат и споделят, че сериалът им е изключително интересен и го следят, за да видят точно какви обрати ще се случат в него. Не мога да издам нищо, защото не знам какво се случва до края. Но този интерес ме провокира да мисля, че Нова телевизия, отчитайки рейтингите на своите сериали ще разбере, че този сериал започва да качва рейтинга си много високо и затова би се погрижила да има и продължение. Сериалът не свършва с някакви категорични точки, т.е, този е убит, онзи е лош, другият – добър, третият заминава извън България. Дава се шанс да има втори сезон и мисля, че самата телевизия ще проумее необходимостта от това да продължи с втори сезон и да се работи по нов сценарий.

Шефът на Съюза на артистите по традиция посреща всички номинираните и гостите на церемонията по връчването на наградите "Икар" в Народния театър


- И „Икар“ 2020 ще има след края на пандемията и ще раздадете статуетките по традиция в Народния театър сред публика, нали?

- О, бъдете сигурни. Дали ще е с публика или без, не знам още, чакаме мерките, които ще бъдат въведени от оперативния щаб, но със сигурност Икари ще има след края на пандемията. Аз смятам, че колегите би трябвало да си получат заслужения приз за добре свършената работа през годината. Много лесно бихме могли да съобщим онлайн кои са номинираните и наградените и да им се каже, че след това те ще си получат наградата. Мисля, че съспенсът, който всеки един номиниран очаква, изисква да запазим още малко търпение и когато се изчистим от заразата, да си направим и празника. И всеки един от колегите да си получи статуетката.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА