Христо Мутафчиев за първия си "Аскеер": Щастлив съм!

Култура
20:18 - 27 Май 2021
4293
Христо Мутафчиев за първия си "Аскеер": Щастлив съм!

Христо Мутафчиев сподели пред Lupa.bg, че е изключително радостен и щастлив от първия "Аскеер", който получава в живота си и то за водеща мъжка роля. В навечерието на 24 май Фондация "Аскеер" връчи за 30-ти път престижните театрални статуетки в Театър "Българска армия". Христо Мутафчиев спечели отличието за изключително силната роля на Райчо, чийто образ изгражда в моноспектакъла "Плач на ангел" от Стефан Цанев под режисурата на Стоян Радев. Постановката се играе в Народния театър. Драматургът пък получи "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство, а Стоян Радев бе награден в категорията "Режисура" за същия спектакъл.

Христо Мутафчиев надви достойни конкуренти - Малин Кръстев, номиниран за „Кой се бои от Вирджиния Улф“ в МГТ „Зад канала“ и Свежен Младенов от „Лабиринт“ в Театър „Възраждане“. Победителят поздрави от сцената съперниците си Малинко и Свежен, с които си партнира в някои спектакли, споделяйки, че винаги му е приятно да играе с тях.

"Благодаря и на Стоян Радев, и на Стефан Цанев, и на всички от екипа, както и на колегите от Народен театър "Иван Вазов", които ми причиниха това удоволствие", каза Мутафчиев още при обявяването на номинациите.

Снимка: Фондация "Аскеер"

"За мен това е една много хубава награда и то именно защото е определена от колегите от Военния театър. А това означава, че колегите ми ходят на театър, гледат и отново започнаха да изразяват публично своето мнение. Това е много хубаво, защото миналата година нямаше "Аскеер". Радвам се, че тази награда се възражда и ще продължи да съществува, защото съм убеден, че има нужда от нея в нашия живот и в нашата гилдия. Хубава награда е", сподели пред Lupa.bg Христо Мутафчиев.

Като председател на Съюза на артистите в България (САБ) той винаги е изразявал мнението, че няма война между раздаваните от Съюза награди "Икар" и "Аскеерите" и те взаимно се допълват.

Снимка: Фондация "Аскеер"

Според известния актьор вече има лъч надежда и по отношение на епидемиологичната обстановка, и по отношение на това, че хората не се страхуват да влизат в театралните зали.

"Има вече лъч надежда, още повече, че аз гледам, че представлението ми на Камерна сцена в Народния театър пълни залата. Има лъч надежда - хората отново искат да ходят на театър", коментира шефът на САБ. И попита риторично: "Но къде е лъчът надежда по отношение на това, че пандемията е отслабила захвата си?"

"От друга страна става топло и хората искат да бъдат на въздух. Както знаете отвориха и ресторантите, което означава, че все повече хора ще се събират навън, но това не означава, че това ще им пречи да влизат в театъра. Нещата се нормализират от гледна точка на здравния проблем най-вече, а желанието е нещо съвсем различно. То при всеки е индивидуално - дали ще избереш да отидеш на театър или ще избереш да отидеш на кръчма. Разбира се, може да се съчетаят и двете, още повече, че моето представление е 1 час и 20 минути и се предполага, че веднага след спектакъла зрителите може да отидат на ресторант", каза с усмивка Христо Мутафчиев.

Снимка: Фондация "Аскеер"


Актьорът обяви, че тръгва на голямо лятно турне с моноспектакъла си "Плач на ангел" и специално за читателите на Lupa.bg обяви и датите, на които ще играе в различни градове на страната.

"На 23 юни сме във Варна на камерната сцена на Фестивалния комплекс. На 24-ти сме в Добрич в Органова зала, на 25 юни - в Младежкия дом в Шумен, после на 6 юли закриваме "Варненско лято" на сцената на Драматичния театър, на 7 юли - в Ловеч, на 8 юли - в Габрово, на 9 юли - в Казанлък. След това се прибираме в София и може би през септември ще направим друг лъч в друга посока на България", разкри плановете си актьорът, който кипи от енергия и от желание за театрални изяви.

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Народният театър „Иван Вазов“ откри 2021 г. с пиесата на Стефан Цанев "Плач на ангел" - драматична, разтърсваща изповед за свободата и несвободата на човека. Само за няколко месеца спектакълът се превърна в един от най-успешните. Героят на Христо Мутафчиев - Райчо излиза от затвора и попада насред развързаните бесове на хаоса, които криворазбраната и злоупотребена свобода, а и мнозина от нас, са оставили да шетат, рушат и безчинстват наоколо, по земите ни и в душите ни. Всъщност не попада ли Райчо в един нов затвор се пита зрителят, докато гледа с каква енергия и плам актьорът се раздава на сцената в своя моноспектакъл.

"В “Плач на ангел” един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. Отчаяно, защото не е могъл да им отговори, не е могъл да се справи с живота и даже казва, че не го е живял. Затова по своя воля се отказва от своята воля", казва за постановката режисьорът Стоян Радев.

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

"Чувствам се изключително комфортно в текста на Стефан Цанев, най-вече защото това, което той споделя като мисли, чувства и вълнения са и мои тези", сподели Христо Мутафчиев пред Lupa.bg.

"Не мога да кажа, че съм отчаян, защото аз по принцип не съм човек, който се отчайва лесно. По-скоро съм озадачен от тази свободия и от това, че ние самите като общество не съумявахме и не съумяваме да върнем свободията към изконната дума свобода. Защото от нас като общество зависи да опазим традицията на думата „свобода“ и да вярваме в нея, да вярваме в думите на великия Левски, който е казал „чиста и свята република“. Когато изговаряме „чиста и свята република“ като думи ние се сещаме за този човек. Освен всичко останало ние ги изговаряме с много трепет и много внимателно, а изведнъж някак си думата „свобода“ много лесно я продадохме на свободията", разсъждава талантливият актьор.

Засега Христо Мутафчиев не е определил кога ще си вземе лятна отпуска и къде ще я прекара. "Засега съм оставил почивката на заден план, защото имаме доста работа в Съюза на артистите. Освен че публиката започва да се връща в театрите, Министерство на културата и новият министър трябва да помислят за увеличаване на стандартите към театрите, защото те имат нужда от подкрепа и стандартите трябва да бъдат повишени", каза председателят на САБ пред Lupa.bg. Под стандарти той визира "субсидии".