Христо Панчугов пред Lupa.bg : Партиите се държат инфантилно, сега всички губят

Новини
15:40 - 20 Август 2021
3308
Христо Панчугов пред Lupa.bg : Партиите се държат инфантилно, сега всички губят

Вероятността да видим правителство е по-голяма, отколкото да идем на предсрочни избори. След като вторият мандат бе върнат, третият може да се окаже решаващ. Но отново може да станем свидетели на странна игра - последният очевидно няма да има мнозинство, но пък през кворуми и други инструменти да се гласува правителство. Това прогнозира пред Lupa.bg политологът Христо Панчугов.

По повод обявата на ИТН, че минават в опозиция, експертът заяви, че всъщност не е ясно Трифонов на кого ще бъде опозиция.

„Слави Трифонов на кого излиза в опозиция - на българските граждани, на ГЕРБ, на ДПС, на всички? Това е удобна роля на универсална жертва и очевидно е насочена към това да изглежда жертва на статуквото и системата, но е малко късно за това, защото той само ще губи подкрепа оттук нататък.”, заключи Панчугов.

Най-вероятно ИТН няма да е първа политическа сила при следващи избори, но това все пак зависи  от стратегиите на останалите политически формации и от възможността да се позиционират като алтернатива на това поведение.

Политологът обаче вметна, че не вижда подобно нещо. „Поведението на всички политически партии в тази ситуация е откровено инфантилно и не е на нивото, което се изисква от тях, въпреки че те са убедени че печелят от това си поведение. Аз мисля, че всички в момента губят.”, заключи Панчугов.

Ние сме в сферата на митологията, всеки си има собствен разказ, всеки си мисли, че неговият е истински, което е безумно.

Това, от което има нужда е ясен политически дневен ред - някой да формулира ясна стъпките оттук нататък. Ако те включват нови избори, нека, но все пак да е ясно тези нови избори какво ще променят. Видяхме два поредни последователни избора, в които липсваше каква и да е политическа стратегия, или тя беше - "да минат изборите, пък ще видим и ще го мислим." Видяхме тая стратегия докъде ни доведе”, върна се назад политологът.

Ясно е, че политическите лидери имат някакъв план. Три месеца по-късно обаче продължавам да не знам как изглежда изходът от тая ситуация политически, т.е. как изглежда политическата промяна.

Българските граждани и повечето от нас знаят какво не харесват в предишното управление и какво трябва да се промени, но повечето политически лидери не успяват да обяснят как ще изглежда тази промяна. Т.е. като отидем на следващите избори, ще видим сходен резултат, обясни ситуацията политологът.

Този резултат обаче може да е много по-радикализиран, т.е. да има други субекти, освен Слави Трифонов, които играят на тази писта, и ние трябва универсално да променим статуквото., заключи той.

Панчугов е категоричен, че Трифонов и всички останали трябва да бъдат поставени в ситуация да се определят, но не по отношение една или друга политическа формация или мнозинство в този парламент, а по отношение на конкретни политически реформи.

Затова е нужен един ясен списък от политически реформи и всеки да отговори с „да” и „не”.  

„Истински не мога да повярвам, че президентът или кой да е от политически лидери не може да създаде ясен списък от 10 точки, които да бъдат започнати като работа в най-скоро време, около които да се търси обединение, защото то всичко друго е политическа измишльотина.”

Затова Слави Т трябва да бъде питан пред всички - подкрепя ли точно тази реформа, или не. Не дали някой му е искал постове или се е договарял с него,  дали Мая му е казвала едно, пък после го лъгала.

Така той може да бъде принуден да се самоопредели, а и всичките останали да се определят.

По повод опцията БСП да получи третия мандат, политологът смята, че техният вариант за кабинет не минава през конкретика, а само през изявено желание за управление.

Връчването на мандат на БСП обрича ситуацията за съставяне на правителство, категоричен е експертът. А ДБ и ИБГНИ имат много по-големи шансове да направят кабинет, но само с посочения подход. Всякакъв друг вариант е обречен на провал, подчерта Панчугов.

Ако не видим ясна програма, която да измести ”ама ние много искаме политическа промяна, обаче тия тука ни пречат.” Ако това не стане, няма да видим правителство, категоричен е политологът. Оттам нататък въпрос на политическо лидерство е те да поемат инициативата и да са наясно, че ще платят цената за това и да го направят публично пред българските граждани.

Има 2 варианта - или партията на Слави Трифонов да не може да откаже подкрепа за правителство, защото това би означавало да покажат публично, че не подкрепят реформите. Другият вариант е да няма подкрепа на такива политики, но пък тогава поне отиваме на избори с много по-ясен дневен ред, постави дилемата Панчугов.

Ако при Трифонов няма политическа зависимост, реакцията му демонстрира откровена политическа глупост, без значение причината, ефектите са еднакво вредни, категоричен е той.

Дефектите от подобен тип поведение вредят и правят ИТН и Слави част от проблема, а не част от решението, допълни той.

По повод твърденията, че в настоящия омагьосан кръг, ГЕРБ трупат точки, Панчугов смята, че това не се случва и бившите първи просто трябва да задържат и подсилват усещането на гласоподавателите за някакъв политически субект, но това едва ли има там позитивна тенденция - връщане обратно на гласоподаватели е пренебрежимо е като тенденция.

Дали идва краят на ИТН след всички грешки и политически гафове?

Не, това би означавало мнозина, които смятат, че искат промяна, внезапно да изчезнат. Става въпрос за трайни нагласи. ИТН ще губят подкрепа, но това няма да е от днес за утре и няма да е изведнъж.

Що се отнася до действията и имиджа на президента, Панчугов обясни:

„Румен Радев играе една много проста и ясна игра - трябва да запази имиджа си до президентските избори през есента. Всички послания бяха насочени в тая посока. Това обаче не е основният въпрос. Важното е, че в момента имаме една единствена работеща институция - президентската, по много причини. Парламентът още не се е конституирал, правителство реално няма, очевидно нямаме и съгласие за политически реформи. Т.е. единствената институция, която функционира нормално, е президентската, заключи той.

Президентът може да задава дневен ред и той може да има много активна много активна роля в активната политика. Досега президентите са се проваляли в тази задача. На мен ми се струва в момента, че президентът Радев е по-скоро наблюдател - много повече се интересува от собствения си рейтинг за следващите избори, отколкото от необходимостта да се търси политическа промяна.

Освен че очевидно управлява собствения си имидж като точка първа от дневния ред, той е по-скоро наблюдател на тези консултации, отколкото активно търсещ политически разговор. Тук не говорим за ролята на Първанов, който подреди една коалиция на база разпределение на порциите, но говорим за активна роля, която при провала на останалите лидери да формулират дневен ред. Това президентът може да се опита да направи, но не виждам потенциал за подобно нещо.