Христос се появи над Сан Франциско

Фата Моргана "пренася" бразилската статуя край Калифорния

Мистика
18:44 - 14 Март 2020
4573
Христос се появи над Сан Франциско

На пръв поглед изглежда, че това е бразилската статуя на Христос Спасител, известна на целия свят. Но не е монументът от Рио де Жанейро.

Това е обикновен калифорнийски фар, който благодарение на необичаен атмосферен феномен - Фата Моргана, е придобил такава мистериозна форма. Този фар се намира на островите Фаралон край Сан Франциско. Редкият природен феномен е уловен от жител на града, който публикува видеото в интернет.

Първите реакции на потребителите наистина са свързани със статуята на Христос Спасител от Бразилия. Много хора решават, че по някакъв чудодеен начин Христос се появява край Сан Франциско. Бързо обаче по-запознати с атмосферните явления изясняват, че става въпрос за Фата Моргана.

Фата Моргана е рядко срещано сложно оптично явление от няколко форми на миражи, при които отдалечени обекти се виждат многократно и с разнообразни изкривявания. Названието се свързва с митичната Моргана – зла фея, полусестра на крал Артур. Явлението се среща най-често на полярните шапки, особено над големи късове лед с еднаква температура, но може да се наблюдава почти навсякъде. Смята се, че то дава начало на легендата за Летящия холандец.