ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Християните празнуват победата на живота над смъртта

Актуални новини
00:00 - 05 Май 2024
8345
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Православните християни честват днес възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. В неделя след Разпети петък Дева Мария и Мария Магдалена отиват при пещерата, за да оставят цветя на гроба на Христос. Те обаче намират пещерата празна и божи вестител им се явява, за да им съобщи, че Христос е възкръснал - неоспоримото доказателство, че той е Божият син.

"Христос воскресе из мертвих, смертию смерт поправ и сущим во гробех живот даровав!” – с тези думи християните посрещат радостната вест за Възкресението Христово. В утрото на седмия ден от Страстната седмица нека възпеем деня, когато Христос превежда човечеството от смъртта към живота. Този, който е "възкресението и животът", удържа своята победа над тлението и смъртта, за да дарува на всички живот вечен.

Иисус Христос е възкръснал след еврейския празник Песах - или Пасха, затова и християните празнуват този ден в зависимост от еврейския празник. На Пасхата се отбелязва излизането на евреите от Египет.

На Първия вселенски събор през 325 г. се решава Възкресението Христово да се чества в неделния ден след пълнолунието след пролетното равноденствие. Ако Великден по някаква причина не може да бъде в неделния ден след Песах, то според решенията на събора би трябвало да бъде отслужван един месец по-късно.

До влизането в сила на Григорианския календар през ХIV век не е имало разлика между източния и западния Великден. На Запад католиците и протестантите изчисляват датата на Възкресение по него. Докато Източноправославната църква се ръководи за подвижните празници като Великден от стария Юлиански календар, а за неподвижните от т. нар. Поправен Юлиански, коригиран през 20-те години на миналия век от гръцки астрономи. От него се ръководят и другите православни християни. Изключение правят Йерусалимската, Руската и Сръбската православна църква.

Правилно е да казваме западен и източен, а не католически и православен Великден, защото на Запад и католиците, и протестантите честват Възкресението в един и същи неделен ден, докато на Изток има разлики. Древните халкедонски църкви като арменската празнуват Великден по Григорианския календар, а някои протестанти като Петдесетната църква в България – заедно с православните. Така че пълно единство няма нито на Изток, нито на Запад. Но в някои години западното и източното честване на Пасхата съвпадат.

По традиция на Великден се даряват боядисани яйца. Не е известно откога датира тази традиция, но ритуалите са свързани с раждането на живота.

Евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.

Според българските традиции яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Първото яйе се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага.

На днешния ден на трапезата задължително има и обредни хлябове, козунаци. Обикновено козунаците се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце.

"Христос воскресе! Воистину воскресе! Това е нашият победен поздрав за Възкресение Христово. Обикновено го казваме в тази му форма на църковнославянски език. Няма да е лошо да се мине на новобългарската форма: Христос възкръсна! Наистина възкръсна! Но засега е по-силна инерцията да се ползва формата, която се и пее многократно, хилядократно през тези 40 дена от Възкресение до Възнесение Христово", отбелязва богословът проф. Иван Желев.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!