Хванатият на „Малко Търново” кокаин за 5 млн. лв. е влязъл през Гърция?

Общество
19:15 - 10 Септември 2020
4532
Хванатият на „Малко Търново” кокаин за 5 млн. лв. е влязъл през Гърция?

Заловеният на ГКПП "Малко Търново" кокаин за близо 5 милиона лева е влязъл в България от Гърция, предположи пред Lupa.bg Тихомир Безлов, старши анализатор по програма „Сигурност” в Центъра за изследване на демокрацията.  

По думите му преди години в трафика на кокаин през България са участвали и албанци. Дали те са замесени в случая от 5 септември разследващите органи могат да кажат.

 „Кокаинът идва от Южна Америка и транспортирането му за Турция носи големи рискове. Там законодателството е по-сурово и съответно съдебният процес е по-тежък. Мулетата ще кажат колко пари са им предложили, за да поемат такъв риск”, коментира Безлов.

На 5 септември сутринта на ГКПП "Малко Търново” бе задържан 18 кг кокаин.  Той е открит в 51-годишен мъж и 40-годишна жена на граничния пункт, докато са се опитвали да отидат в Турция. Кокаинът е бил разпределен в 17 пакета и разположен в тайник в багажника на колата.

 „Няма увеличаване в потреблението на кокаин след пандемията. По-скоро има спад. По-честото залавяне на дрога е заради опитите по-бързо тя да стигне до местата, за които е предназначена. Знаем, че пандемията блокира транспорта и сега се дава възможност да се изпълнят поръчките, забавени от корона кризата”, обясни експертът.

Той коментира разкритите тонове канабис в горския фонд на Петрич: „Отглеждането на канабис в ниви в Петрич е от поне 20 г. Той е за българския и за гръцкия пазар. В Гърция са по-високи цените, така че там често се пласира. Що се отнася до насажденията в Пазарджик, те бяха предназначени за Турция”, обясни Тихомир Безлов.