И англичаните имат проблем с енергийната ефективност на жилищата

Една от причините за високите сметки за енергия на британците е, че домовете им, много от които са направени от тухли и датират от Викторианската епоха, губят топлина три пъти по-бързо от тези на жителите на много страни от континенталната част на Европа

Новини
17:00 - 12 Февруари 2023
4915
И англичаните имат проблем с енергийната ефективност на жилищата

Британското правителство иска от наемодателите да подобрят енергийната ефективност на своите жилища до 2025 г. като част от по-мащабния стремеж към борба с климатичните промени, като предложението може да натовари собствениците на имоти с общо 19 млрд. паунда, внасяйки допълнителна нестабилност на пазара на жилища под наем, пише Bloomberg, цитиран от Investor.

Почти половината от жилищата, които се предлагат под наем в Англия и Уелс, имат рейтинг за енергийна ефективност D или по-нисък по скала от A до G, изтъква агенцията за недвижими имоти Hamptons International. Колкото по-нисък е рейтингът, толкова по-висока са по-високи битовите сметки и консумацията на енергия.

Последното предложение на правителството ще изисква жилищата, които излизат на пазара за имоти под наем след април 2025 г., да имат минимален рейтинг C – праг, който 2,45 млн. имота във Великобритания в момента не могат да достигнат.

При разходи за подобряване на енергийната ефективност, които са средно около 8 000 паунда за имот, според ново проучване, собствениците са изправени пред сметки за подобряване на енергийната ефективност от общо над 19 млрд. паунда (23 млрд. долара). Голяма част от тези разходи ще бъдат поети вероятно от наемателите.

„Очаква се, че наемодателят ще финансира разходите за такива подобренията, но при някои обстоятелства наемодателят може да успее да възстанови тези разходи от наемателя“, коментира Джаки Боуи от консултантската служба Chatham Financial.

Покачващите се цени на електроенергията и ограничените доставки на енергоносители след нахлуването на Русия в Украйна подчертаха необходимостта от пестене на петрол, газ и електричество. Почти половината потребление на енергия в Обединеното кралство е свързано с отопление, а подобряването на енергийната ефективност на неефективния жилищен фонд би намалило търсенето на енергия и би подтикнало страната към постигане на амбициозни цели в областта на климата.

Една от причините за високите сметки за енергия на британците е, че домовете им, много от които са направени от тухли и датират от Викторианската епоха, губят топлина три пъти по-бързо от тези на жителите на много страни от континенталната част на Европа. Добре изолираните жилища използват по-малко газ и се възползват по-добре от системите, захранвани с електричество, като термопомпи.

Оценките за ефективност вземат предвид фактори като строителни материали и отоплителни системи. Резултатът може да се подобри чрез модернизиране на котлите или чрез добавяне на изолация, прозорци с двоен стъклопакет и слънчеви панели. Най-високият рейтинг за жилищна енергийна ефективност е A.

Британският министър на финансите Джереми Хънт обеща 6 млрд. паунда за изолация на домове и модернизиране на котли от обявения миналата година бюджет, като се очаква кабинетът на премиера Риши Сунак да приоритизира жилищата с най-нисък рейтинг.

Тъй като предложеният краен срок за ефективност наближава, наемодателите са застрашени от потенциална глоба в размер на 30 хил. паунда, ако не спазят условията на фона на продължаващите икономически сътресения.

„Икономическият климат може да е различен, но такъв е и геополитическият“, изтъква Сара Олни, опозиционен депутат от Ричмънд Парк в Лондон, чийто законопроект, кодифициращ краен срок за енергийната ефективност, ще бъде обсъден следващия месец. „Всички сме наясно с необходимостта да бъдем енергийно ефективни“, категорична е тя.

Финансовата криза при наемодателите се усложнява от излагането на по-високи ипотечни лихви в сравнение с други кредитополучатели. Нещо повече, около една трета от ипотечните кредити с фиксиран лихвен процент ще изтекат в рамките на две години, оставяйки притежателите им уязвими на по-високи разходи по заеми.

„Новото законодателство за енергийна ефективност може да направи математиката още по-трудна за наемодателите с висок ливъридж“, изтъква Ивона Ховенко, анализатор от Bloomberg Intelligence.

Всичко това може да изтласка частните наемодатели от пазара, предупреждава Рандиш Сандху, главен изпълнителен директор на ипотечния кредитор Precede Capital Partners.

Друг вариант за наемодателите е да заемат повече пари, за да финансират подобренията. Octopus Real Estate рестартира програмата за заеми за ремонт миналия месец, очаквайки силен наплив.

Независимо от естеството на подобренията, справянето с енергийната неефективност на пазара се разглежда като решаваща стъпка в стремежа на Обединеното кралство към постигане на целите за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и загърбването на изкопаемите горива. Целта за надграждане на всички домове във Великобритания до рейтинг от поне C е с хоризонт до 2035 г.