И ЦИК поряза ДБ в Стара Загора

Десницата остава без листа?

Актуални новини
13:31 - 14 Октомври 2021
1859
И ЦИК поряза ДБ в Стара Загора

ЦИК поряза Демократична България за регистрирането на листата в Стара Загора, след като това първо стори РИК заради некоректно, според нея, подаване на документацията за списъка с невалиден и-мейл. Lupa.bg вече ви информира, че досегашната депутатка Надежда Йорданова е носител на въпросната електронна поща, която РИК и ЦИК не признават. 

Водач на местната листа трябваше да бъде юристът Атанас Славов. Той беше депутат от дясната коалиция в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Казусът изникна заради документите на коалицията. Приносителите им Атанас Славов и Магдалена Овчарова ги занасят в РИК-Стара Загора в 16.15 часа на 12 октомври - малко пред крайния срок, който беше 17 часа на същия ден. От комисията отказват да приемат документите, тъй като не са били подписани собственоръчно от Христо Иванов и Атанас Атанасов – двамата представляващи ДБ, а вместо това е била поставена сигнатура, обозначаваща електронен подпис. Изборните чиновници са поискали от приносителите ръчно подписани документи. Такива са били получени след 17 часа от електронна поща на Йорданова. От коалицията са представили и флаш памет с качени документи.

От РИК обаче отново им отказват – този път с мотива, че електронният адрес, от който пристигат документите, не е сред официалните посочените от коалицията. Накрая отсъждат, че ДБ няма валидно подписано предложение за регистрация и отказват такава, припомня и "Сега". 

Случаят беше докладван в ЦИК от члена й Елка Стоянова, която подкрепи решението на РИК-Стара Загора. По думите й самата жалба потвърждава, че документите не са били подписани в оригинал. А дадените от РИК указания са били изпълнени след изтичането на крайния срок.

Противопостави се говорителят на ЦИК Цветозар Томов, който е от квотата на десните в ЦИК. Той започна да коментира преписката по случая, но беше прекъснат от Стоянова. „Не виждам причина да подлагаме на дебат, предполага се, че вече сте се запознали с документа”, каза тя. „Очевидно нямате елементарно възпитание”, отвърна й Томов

Той посочи, че по документите на ДБ са били направени писмени забележки, подписани от различни членове на РИК, с някои от които представителят на коалицията Атанас Славов вероятно не е бил запознат. „За мен остават сериозни съмнения, че забележката, за която се твърди, че е осведомена насрещната страна, е дописана по-късно, след приемането на документите, а освен това е очевидно, че самата РИК е приела, че са представени документите, около които се води спорът, и това е записано в регистъра”, обобщи той.

Шефът на ЦИК Камелия Нейкова отбеляза, че комисията „няма специални познания да изследва чии са подписите и да коментираме, и да предполагаме, че колегите от РИК едва ли не не са дали указания”.

А заместникът й Росица Матева посочи, че пълномощното на Атанас Славов, с което е отишъл в РИК, също е било подписано с електронен подпис от представляващите коалицията - също като предложението за листата, след което всичко е разпечатано от хартия, за да бъде занесено и подадено в Стара Загора. Нито на РИК, нито на ЦИК, е възложено по закон да бъдат адресат на електронно подписани документи, допълни тя.

Накрая изборните комисари гласуваха и отхвърлиха жалбата на ДБ. Против бяха Томов и колегата му Любомир Георгиев, който също е от квотата на ДБ.