И Илон Мъск обмисля създаването на нова социална мрежа

Милиардерът не харесва широката пропаганда и фалшивите новини онлайн

Новини
16:10 - 28 Март 2022
1482
И Илон Мъск обмисля създаването на нова социална мрежа

Илон Мъск обяви, че "сериозно обмисля" създаването на нова платформа за социални медии в отговор на широката пропаганда и фалшиви новини онлайн. Както обикновено, милиардерът заяви намеренията си в Туитър.

Макар че непрестанно публикува там, Мъск отправя сериозни критики към Туитър, като твърди, че платформата не позволява свобода на словото, пише CNN Business.

"Като се има предвид, че Туитър трябва да е един вид обществена платформа, неспазването на принципите на свободата на словото фундаментално подкопава демокрацията", коментира Илон Мъск.

Туитът на милиардера идва малко след като той публикува анкета в Туитър, в която запита потребителите дали вярват, че платформата се придържа към принципа на свободата на словото. Над 70% от потребителите гласуваха с "не".

Ако Мъск наистина създаде нова платформа, той ще се присъедини към нарастващото портфолио от технологични компании, които се позиционират като шампиони на свободата на словото и които се надяват да привлекат потребители, които смятат, че възгледите им са потиснати в платформи като Туитър, Фейсбук на Мета и Ютюб на Алфабет, коментират експерти.

До момента обаче нито една от компаниите, включително Truth Social на Доналд Тръмп, конкурентите на Туитър Gettr и Parler, както и видео сайтът Rumble, не са се доближили до достигане на обхвата и популярността на масовите платформи.