И Литва забрани свастиката "Z"

Решението идва след подобни забрани в Латвия и Молдова

Украйна
16:53 - 19 Април 2022
2044
И Литва забрани свастиката "Z"

Парламентът на Литва прие решение, с което забранява публично да се използва буквата Z, черната и оранжевата лента на Свети Георги и други символи, с които се изразява подкрепа за руската инвазия в Украйна.
 
Z и изрисуван на военните превозни средства на Москва и започна да се появява по дрехи на поддръжници на инвазията. Символът циркулира и в социалните мрежи. Междувременно лентата на Свети Георги, въведена за първи път като чест от Екатерина Велика, придоби значение в рускоезичния свят, след като сепаратистите в Източна Украйна я приеха като символ на подкрепата си за Русия през 2014 г.

По-рано литовските депутати забраниха публично да се показват съветски и нацистки символи, но към това днес бе прибавена и разпоредба за "символите на тоталитарни или авторитарни режими, използвани в миналото или използвани в момента, с които се насърчава военната агресия, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени или извършени от тях", пишат от агенция "Ройтерс". 

Законодателите също така одобриха въвеждането на по-високи глоби за нарушаване на забраната - до 900 евро за физически лица и до 1500 евро за компании. 

Решението на Литва идва след подобни забрани в Латвия и Молдова. Германия също обмисляше такава забрана.