И Нова Зеландия премахна статуя на колонизатор

Кран свали бронзовата скулптура на капитан Джон Фейн Чарлз Хамилтън от градския площад

Свят
12:28 - 12 Юни 2020
1404
И Нова Зеландия премахна статуя на колонизатор

Новозеландският град Хамилтън демонтира статуя на колонизатора от британската армия, на чието име е наименувано населеното място, присъединявайки си към списък от места по света, където премахнаха паметници на исторически личности, информира АФП.

Кран свали бронзовата скулптура на капитан Джон Фейн Чарлз Хамилтън от градския площад по молба на местните маори и след заплахи на протестиращи срещу расизма да я съборят.

Малка група наблюдава премахването на статуята.

Градският съвет призна, че демонтирането на статуята е след натиск за премахване на паметниците, "които се разглеждат като представители на културна дисхармония и потисничество", предизвикано от глобалните протести срещу расизма.

"Знам, че много хора - всъщност все повече хора - намират статуята лично и културно за обидна", коментира кметът Паула Саутгейт. Тя добави, че не могат да пренебрегнат това, което се случва по света и не трябва.

"В момент, когато ние се опитваме да бъдем толерантни и разбрани...не мисля, че статуята ни помага да намалим различията", изтъкна градоначалникът.

Хамилтън е военноморски командир, който се бори срещу местните маори, които се защитават срещу британската колониална експанзия през XIX век. Той загива по време на битката при Пукехинахиа или Гате Па през 1864 г.

Статуята е дарена на съвета през 2013 г. От градския съвет съобщиха, че премахването й идва след официална молба на местното племе Уайкато тайнуи.

Протестиращи срещу расизма се заканиха да я съборят на демонстрация този уикенд, ако не бъде свалена.

От градския съвет казаха, че все още се обсъжда съдбата на статуята и с какво ще бъде заменена.

Убийството на Джордж Флойд от полицията в САЩ предизвика протести по света срещу расизма и събаряне на статуи и паметници на робовладелци и колонизатори.