И Нова Зеландия ще обучава украински военни

Украйна
11:24 - 15 Август 2022
785
И Нова Зеландия ще обучава украински военни

Нова Зеландия изпраща 120 военнослужещи във Великобритания, за да помогнат в обучението на украинци за битка на фронтовата линия, съобщи правителството на тихоокеанската държава в понеделник, предава Ройтерс.

Разполагането ще даде възможност на два екипа за обучение на пехотата да запознаят украинския военен персонал с основните умения, за да бъдат ефективни в боевете, включително боравене с оръжие, първа помощ в условията на бойни действия, оперативно право и други умения.

Обучението на около 800 украински войници ще се проведе във Великобритания, а новозеландските военни няма да пътуват до Украйна, се казва в изявление на правителството.

"Бяхме ясни, че явната атака срещу суверенитета на една страна и последващата загуба на невинни животи е погрешна и непоносима. Нашето осъждане ще продължи да надхвърля думите и да включва критична подкрепа", каза министър-председателят Джасинда Ардерн на пресконференция, за да обяви изпращането на новозеландските военни.

Тя подчерта, че войските на Нова Зеландия не са участвали и няма да участват в бойни действия в Украйна.

Тридесет новозеландски военни вече завършиха разполагането през май, за да обучават украински военен персонал за работа с артилерия.