И Нова Зеландия забрани "лечението" на гейове

Парламентът прие закон срещу насилствена промяна на сексуалната ориентация и половата идентичност

Новини
17:35 - 15 Февруари 2022
5879
И Нова Зеландия забрани "лечението" на гейове

Парламентът на Нова Зеландия почти единодушно прие закон, който забранява практики, предназначени за насилствена промяна на сексуалната ориентация, половата идентичност или изразяването на пола, известни като конверсионна терапия.

Законопроектът, който беше внесен от правителството миналата година, беше приет със 112 гласа "за" и само 8 гласа "против".

„Това е страхотен ден за общностите на дъгата в Нова Зеландия“, каза министърът на правосъдието Крис Фаафои.

„Конверсионните практики нямат място в съвременна Нова Зеландия.“

Правителството заяви, че е получило близо 107 000 публични предложения относно законопроекта, най-големият брой публични предложения, получени някога по който и да е закон.

Съгласно законодателството ще бъде престъпление извършването на конверсионни практики на дете или младеж на възраст под 18 години или на лице с нарушена способност за вземане на решения. За подобни престъпления се предвижда наказание лишаване от свобода до три години.

Също така ще бъде престъпление извършването на подобно "лечение" на всеки – независимо от възрастта – когато тези практиките са причинили сериозни вреди и нарушителите могат да бъдат подложени на лишаване от свобода до пет години.

Законите срещу конверсионната терапия набират скорост по целия свят. Канадският парламент гласува единодушно миналата година за забрана на ЛГБТ конверсионната терапия.

Съединените щати нямат федерална забрана за конверсионна терапия, но няколко американски щата, включително Калифорния, Колорадо, Ню Йорк, Вашингтон и Юта, забраняват подобни практики до известна степен.

Насочена към промяна на сексуалната ориентация или полова идентичност на дадено лице, конверсионната терапия може да включва разговори, хипноза, електрически шокове и гладуване.

В екстремни случаи са документирани екзорсизъм и "поправително изнасилване" за лесбийки.

Прекратяването на конверсионната терапия беше едно от предизборните обещания на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, когато беше избрана за втори мандат миналата година.