И папата с възпаление на белите дробове

Франциск няма температура, но все още диша трудно

Актуални новини
21:39 - 29 Ноември 2023
2745
И папата с възпаление на белите дробове

Здравето на папа Франциск е стабилно и той няма температура, но възпалението на белите му дробове, свързано със затруднения в дишането, продължава, предаде Ройтерс, като се позова на Ватикана. В изявлението, публикувано тази вечер, се уточнява, че предстоятелят на Римокатолическата църква продължава да взема антибиотик.

"Състоянието на папата е стабилно, той няма температура, но продължава да има възпалителен процес в белите дробове, който води до затруднения в дишането. Той продължава да се лекува с антибиотици", се казва в текста, цитиран от ТАСС.

86-годишният Франциск звучеше хрипливо днес на седмичната си аудиенция, на която каза, че негов помощник ще прочете основния текст на неговото послание, тъй като заради грипа гласът му не звучи добре. Папата вече отмени пътуването си до Дубай за участие в срещата на върха за климата КОП28 (COP28).

Франциск говори отново в края на аудиенцията си, за да се обяви за продължаване на прекратяването на огъня в ивицата Газа, освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас", и достъп на хуманитарна помощ до палестинския анклав. "Призоваваме за мир", каза той, като спомена и Украйна.

У нас Светият Синод днес официално съобщи, че патриарх Неофит е хоспитализиран във Военномедицинска академия заради белодробно заболяване. Никаква друга официална информация не бе дадена за момента.