И Пловдив вече е на тъмно

Икономика
13:05 - 26 Януари 2022
6250
И Пловдив вече е на тъмно

От 25 януари уличното осветление в Пловдив вече работи от 17:50 часа вечерта до 7:20 сутринта, т.е. с 30 минути по-кратко от предишния интервал (от 17:35 часа до 7:35 часа), обявиха от общинско звено в града. 

“Една трета от 30-те хиляди осветителни тела по улиците и обществените пространства са с подменени енергоспестяващи лампи. Благодарение на тях месечното потребление е по-ниско. Въпреки това сметката на Община Пловдив в сравнение със същия период миналата година е увеличена заради по-високата цена на тока”, посочи заместник-кметът Тодор Чонов.

Редица общини в Пловдивско вече предприеха мерки за ограничаване на стремглаво растящите сметки за ток. 

В момента върви и промяната на уличното осветление с ново в районите „Южен“ и „Централен“ по спечелен проект по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на стойност 1 126 999,69 лв.

Подменени ще бъдат 1913 бр. осветителни тела със съвременни LED такива и ще се изгради система за автоматизирано управление и контрол. По този начин Община Пловдив ще намали емисиите на CO2, енергийното потребление, като едновременно с това ще подобри осветеността на публичните пространства.

„Предстои поетапното внедряване на LED осветление в целия град. Приоритетно се работи по възловите булеварди, за да се реализира най-голяма икономия от електроенергия. По-добрата осветеност, особено на пешеходните пътеки, води и до подобряване на пътната обстановка и намаляване на пътнотранспортните произшествия“, уточни още Тодор Чонов.

ОП „Организация и контрол на транспорта“ завърши поставянето на LED осветление по бул. „Александър Стамболийски“, както и по ул. „Велико Търново“ до народната библиотека „Иван Вазов“, в отсечката от ул. „Авксентий Велешки“ до Военния клуб. Приключва обновяването на осветлението и по „Пещерско шосе“ към входа на града, по булевардите „Копривщица“, „Васил Левски“, „Съединение“ и „България“.

LED осветление е монтирано и като част от проектите на реализираните през последните години реконструкции на булевардите „Коматевско шосе“, „Шести септември“, „Северен“, „Васил Априлов“, „Руски“ и др.

В момента се обсъжда и спиране на художественото осветление на някои от обществените сгради в града.