И така става: Бира само в рециклируеми чаши на стадионите

Условието важи за двубоите от германските дивизии

Спорт
13:31 - 16 Януари 2023
1618
И така става: Бира само в рециклируеми чаши на стадионите

Футболното първенство на Германия се подновява в края на тази седмица след дългата зимна пауза, а феновете на Бундеслигата ще бъдат посрещнати по стадионите с новост - те ще могат да пият бира само в чаши за многократна употреба.

Германското министерство на околна среда прокара закон, с който  се прави задължителна продажбата на напитки в чаши от рециклируеми материали. Такова е изискването и за ресторанти и кафета, които предлагат храна и напитки за вкъщи.

Друго изискване на властите е новите чаши да не бъдат по-малки от използваните досега пластмасови, както и да не бъдат по-скъпи от тях. 

Според активистите от Германската група за опазване на околната среда 17 от 18-те клуба от Бундеслигата предлагат подобни чаши още от началото на сезона през август, така че за тях премахването на пластмасовите не се очаква да бъде сериозен проблем.

По данни на активистите само преди пет години използването на нерециклируеми чаши е било толкова масово, че десет клуба са били достатъчни, за да произведат планина от 8,5 милиона пластмасови чаши за година.

"Използването на чаши за многократна употреба е най-добрият начин, по който да намалим отпадъците, да спестим енергия и да намалим натиска върху климата", посочват още екоактивистите.