И тази нощ руски ракети удариха Одеса

Украйна
11:21 - 21 Юли 2023
1633
И тази нощ руски ракети удариха Одеса

Руски ракети са поразили зърнени терминали в селскостопанско предприятие в района на Одеса. Това съобщи областният управител Олег Кипер, цитиран от "Ройтерс".

Това е четвърта поредна нощ на въздушни удари срещу Южна Украйна.

Снощните руски атаки обаче изглеждаха не толкова ожесточени, колкото през предходните три нощи, когато ракети и дронове удариха градове и пристанища, след като Москва се оттегли от сделката, постигната с посредничеството на ООН, която позволяваше безопасен износ на украинско зърно през Черно море.

Областният управител на Одеса заяви, че двама души са били ранени при нападението срещу селскостопанско предприятие. Той обаче не уточни къде в региона се е случило това.

"За съжаление бяха поразени зърнените терминали на селскостопанско предприятие в Одеска област. Врагът унищожи 100 тона грах и 20 тона ечемик", написа Кипер в "Телеграм".

По негови думи Русия е нанесла ударите с крилати ракети "Калибър", които са били изстреляни от Черно море на малка височина, за да избегнат системите за противовъздушна отбрана.

Две ракети са поразили складовете за зърно и са предизвикали пожар. Друга ракета е нанесла трети удар по предприятието при гасенето на избухналия пожар и е увредила селскостопанско и спасително оборудване.

Москва твърди, че извършените през тази седмица атаки са "ответни удари", след като се отказа от зърнената сделка и обвини Украйна, че стои зад взривовете на Кримския мост, използван от Русия за военни доставки.

Русия все още държи части от украинска територия и продължава да обстрелва източните и южните райони на страната.

Губернаторът на Запорожката област Юрий Малашко съобщи за 80 руски атаки срещу населени места в региона през последните 24 часа и за четирима убити.

Главната прокуратура на Украйна съобщи, че семейна двойка на около петдесет години е загинала рано тази сутрин при руски обстрел на град Константиновка в Донецка област.