И УНИЦЕФ ни го каза: Образованието се срива

Всеки втори млад човек в България няма основни умения по четене и математика

Новини
14:15 - 14 Септември 2023
4525
И УНИЦЕФ ни го каза: Образованието се срива

В навечерието на първия учебен ден УНИЦЕФ (Детският фонд на ООН) предупреждава за влошени образователни резултати, отпадане от училище, увеличаване на случаите на насилие и липса на базови знания и умения, които са сред основните предизвикателства пред учениците в България. 

В доклад на организацията се отчита и много малък напредък по ангажимента за трансформиране на образованието.

Данните от тазгодишното национално външно оценяване разкриват влошаване на резултатите на учениците, завършващи 4-ти клас, което допълнително задълбочава така наречената образователна бедност. 

Данните за учениците, завършващи 7-и клас, разкриват незначителен напредък по български език и среден резултат от 35 точки по математика малко над прага от 30 точки, изтъкват от УНИЦЕФ. Докато тези данни разкриват тревожни тенденции за децата в училище, УНИЦЕФ посочва дълбочината на кризата с ученето като се добавят и тези, които не ходят на училище, заявявайки, че

почти всеки втори млад човек в България няма основни умения по четене и математика. 

11,2% от децата на възраст от 3 до 6 години и 5,7% от децата на възраст от 7 до 10 години не посещават училище, изтъкват още от УНИЦЕФ, позовавайки се на данни на статистиката, а данни на Министерството на образованието и науката показват увеличение на почти всички видове насилие, докладвани в училищата.